Instakép: A középső ujj…

 

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

via Instagram VA

A hétvégén végetért ArtMarket egyik szabadtéri alkotása volt egy óriási méretű törpe szoborcsoport, aminek az egyik tagja ezzel a gúnyos ábrázattal beint. Mindenki gondolhat róla, amit akar. Nekem egy csomó minden eszembe jutott róla, aminek semmi köze nincs a fotózáshoz.

A középső ujj legendája
Állítólag Walt Disney azért rajzolt csak négy ujjat Mickey Egérnek, hogy a gyerekek kedvencének tervezett figura még vélétlenül se tudjon ilyen durva kézjeleket használni, mivel nincs középső ujja.
Viszont egy ideje már megjelentek a neten az ötödik ujjukat feltartó Mickey Egér képek.

A célcsoport elhatárolása
Bár az Urban Legendsen Mickey Egérről csak más sztorikat találtam, de máshol viszont valószínűbbnek tartják, hogy egészen más az oka, hogy a rajzfilm figuráknak csak négy ujja van. Egyesek szerint ezzel hangsúlyozták a karakter ábrázolás egyszerűbb, kedvesebb kicsiknek szóló voltát. Később a komolyabb, részletgazdagabb figurák, mint Hófehérke, a Kis Hableány, Pocahontas vagy Aladdin már Disney-től is öt ujjat kaptak.

Nekik is lehet öt ujjuk

Az evolúció még nekik is adhat öt ujjat

Az idők során persze sok minden változott, hiszen a Family Guy, a Simpsons, a Futurama vagy épp a South Park figurái nem épp élethű ábrázolásmódjukról híresek, de tartalmuk alapján mégis sokkal inkább felnőtteknek valók, mint gyerekeknek, a karaktereknek viszont ezekben is csak négy ujja van. Egy páran kiemelik, hogy a Simpsonsban az Istennek van csak öt ujja (Buddhának is csak négy van), én pedig emlékszem egy epizódra, mikor Lisa felolvassa egy tudományos magazin evolúcióról szóló cikkét, ami szerint pár millió év múlva nekik is lehet öt ujjuk.

Egyszerűbb megrajzolni
A legvalószínűbb magyarázatnak az látszik a négy ujj rejtélylre, hogy több ujjat megrajzolni nehezebb volna. A legtöbb történetben szereplő gesztusok és kéz használat kifejezésére elég a figuráknak négy ujj is, viszont így mégsem kell annyira részletgazdagon megrajzolni őket. Mivel a legtöbb rajzfilm figuránál az ujjakat egy fekete vonal választja el, ebből túl sok lenne egy kézen, ami így nagyobbnak is tűnne tőle és különösen a HD előtti televíziós felbontásnál nem is vált volna el kellőképpen.
Egyébként állítólag a Simpsons ötletgazdája Matt Groening egyszer nyilatkozott is róla, hogy a sorozat több, mint negyed százada alatt immár dollár milliókat spóroltak vele, hogy csak négy ujjat rajzoltak, nem ötöt.

Japán rajzfilmeknél nem divat
A japán manga képregényeknél és az ilyen stílusban készült anime rajzfilmeknél viszont nem divat a négy ujjas ábrázolás. Egyesek ezt a korábban már említett élethűbb ábrázolásra vezetik vissza. Mások szerint kulturális jelentősége van, ugyanis a szamurájoknál a becsület elveszítését jelentette, ha levágták valakinek a kisujját. Könnyű szerrel sugallhatna becstelenséget, ha egy rajzolt figurának nincs meg mind az öt ujja. A japánok olyannyira komolyan veszik ezt, hogy egyes rajzfilmeket átrajzoltak, hogy a karaktereknek öt ujja legyen, de az olyan nyilvánvalóan nem emberi figurákat kihagyták ebből, mint Disney népszerű Mickey Egere.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!