Kép és multimédia szerkesztés érintőképernyőn

Mint arról a HVG írt (és nyilván sokan mások is megtették, vagy ezután fognak), az Adobe érdekes videót tett közzé arról, hogyan is képzelik a Photoshop és többi szoftverük kezelőfelületének jövőjét. Ez ebben a formában ma még talán nem is lehetséges, de mindenképpen elgondolkodtató jövőkép.

A szerkesztő rutinos mozdulatokkal csak tapicskolja és simogatja puszta kézzel az érintőképernyőt, vagy egy tollal kezeli a programot, miközben átrajzolja, módosítja a képeket, szerkeszti a videókat, akár a mozgókép egyes elemeit húzza odébb a felvételen és akár a vászonra is fröcskölheti a festéket. Különféle képelemek, programok és eszközök együttműködését és rugalmas alkalmazását látjuk a videóban.

Szerintem
A magam részéről én elég sokat nyomkodok már most is érintőképernyőket, a legtöbbször nincs is bajom vele. De attól eléggé idegenkedek, hogy minden ilyen szerkesztési munkákhoz csak érintőképernyőt használjak. Persze a mai érintőképernyők és különösen a rájuk elérhető szoftverek még nem tartanak ott, mint amit a videón látunk. Talán egy nap az én véleményem is változni fog majd, de jelenleg szkeptikus vagyok ebben a kérdésben.
Én nem csak kényelmesebbnek, de gyorsabbnak és hatékonyabbnak is érzem egy jó egér és különösen egy billentyűzet és a gyorsbillentyűk használatát. Ötletes ez az érintőképernyő használat és sok mindenre nagyon hasznos is lehet. De még a gépeléshez sem érzem az igazinak, a gyorsbillentyűk kiváltására meg mégannyira sem találkoztam igazán jól használható megoldással. Márpedig a gyors és hatékony munkához nem egy hátrány, ha mindennek megvan a könnyen és gyorsan elérhető helye, amit mindig azonnal és akár vakon is megtalál az ember. A hatékony munkavégzésben az a legjobb, ha oda se kell nézni hozzá.

Te mit gondolsz az alábbi videón látható megoldásról?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!