Kép és multimédia szerkesztés érintőképernyőn

Mint arról a HVG írt (és nyilván sokan mások is megtették, vagy ezután fognak), az Adobe érdekes videót tett közzé arról, hogyan is képzelik a Photoshop és többi szoftverük kezelőfelületének jövőjét. Ez ebben a formában ma még talán nem is lehetséges, de mindenképpen elgondolkodtató jövőkép.

A szerkesztő rutinos mozdulatokkal csak tapicskolja és simogatja puszta kézzel az érintőképernyőt, vagy egy tollal kezeli a programot, miközben átrajzolja, módosítja a képeket, szerkeszti a videókat, akár a mozgókép egyes elemeit húzza odébb a felvételen és akár a vászonra is fröcskölheti a festéket. Különféle képelemek, programok és eszközök együttműködését és rugalmas alkalmazását látjuk a videóban.

Szerintem
A magam részéről én elég sokat nyomkodok már most is érintőképernyőket, a legtöbbször nincs is bajom vele. De attól eléggé idegenkedek, hogy minden ilyen szerkesztési munkákhoz csak érintőképernyőt használjak. Persze a mai érintőképernyők és különösen a rájuk elérhető szoftverek még nem tartanak ott, mint amit a videón látunk. Talán egy nap az én véleményem is változni fog majd, de jelenleg szkeptikus vagyok ebben a kérdésben.
Én nem csak kényelmesebbnek, de gyorsabbnak és hatékonyabbnak is érzem egy jó egér és különösen egy billentyűzet és a gyorsbillentyűk használatát. Ötletes ez az érintőképernyő használat és sok mindenre nagyon hasznos is lehet. De még a gépeléshez sem érzem az igazinak, a gyorsbillentyűk kiváltására meg mégannyira sem találkoztam igazán jól használható megoldással. Márpedig a gyors és hatékony munkához nem egy hátrány, ha mindennek megvan a könnyen és gyorsan elérhető helye, amit mindig azonnal és akár vakon is megtalál az ember. A hatékony munkavégzésben az a legjobb, ha oda se kell nézni hozzá.

Te mit gondolsz az alábbi videón látható megoldásról?