Schobert Norbi veszít apja szerzőjogi perében

Fotó: Szécsi István/Velvet

Fotó: Szécsi István/Velvet

Korábban egyszer már volt Norbinak egy szerzőjogi botránya, én abban is találtam némi tanulságot, ami mindenki másnak is hasznos lehet. Az újabb ügye kevésbé szolgál általános tanulsággal, de jogilag kifejezetten érdekes.

A Velvet újabban egész gyakran tudósít szerzőjogi ügyekről. Ehhez csak annyi kell, hogy celebek legyenek érintettek. Így máris címlapra kerülhet a történet, amit egyébként senki nem tartana érdekesnek – rajtam és egy pár szerzői joggal foglalkozó oldalon kívül. A Velvetnek köszönhetően így viszont szerencsére még azok is elolvassák, akiknek eszébe sem jutna szerzői jogra még csak gondolni sem. Ugyanígy lehet az is, hogy a szerzői jog szakértője, egy bulvár lapból merít ihletet szakmai értekezéséhez (az én közvetítésemmel).

A történet röviden annyi, hogy Norbi egy tévéműsorban azt állította, hogy az apja készítette a Rákosiról készült híres képet. Mivel azonban úgy tudni, hogy a képet Bass Tibor készítette, a fotós családja perbe fogta a hírességet, hogy megvédjék apjuk munkásságát és annak emlékét.
A bíróság első fokon a felperesnek adott igazat, vagyis a tévétársaságot és a Schobert családot elmarasztalták. A jogi csűrés csavarás viszont itt még nem ért véget, olyan képtelen próbálkozásokat vezettek elő, hogy a szerzői jog nem védi a papírképet, csak annak eredetijét (természetesen nem így van), illetve olyanokkal is érveltek, hogy a ügyet nem a jelenlegi, hanem a készítéskor hatályos törvények alapján kell tárgyalni. Ez egyébként jogos is lenne, de mégsem így van. Hogy miért, azt meg olvasd el a Szerzői jog a XXI. században blog részletes írásában. Igazi csemege a szerzői jog iránt érdeklődőknek. A tárgyalásról a Velvet számára Ancsin Gábor a lehetőségekhez képest egészen változatos képriportot készített.

Kapcsolódó írások:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!