JFK merénylet 50. évforduló a sajtóban

Címlapok az 50. évforduló emlékére

Címlapok az 50. évforduló emlékére

50 éve történt a legendás merénylet John F Kennedy elnök ellen. Rá emlékeztek világszerte a sajtó munkatársai és az olvasók is.

Az Index Nagykép és a HVG Nagyítás is válogatást állított össze az évforduló alkalmából, de számos más szerkesztőség is készült érdekességekkel. A Poynter abból készített válogatást, hogy a mai hír média milyen módokon dolgozta fel a történelmi eseményeket, amikre ötven éve az akkori sajtónak még nem volt lehetősége – a közösségi média segítségével. Egy másik válogatásban viszont a korabeli események beszámolóival emlékező mai címlapokból szemléznek.

Az AP hírügynökség a Storyfy segítségével elevenítette fel az ötven évvel ezelőtti történéseket. A @RealTimeJFK Twitter felhasználónéven a Cape Cod Times osztotta meg időrendben, hogy mikor mi történt a dallasi merénylet során. Sőt közölték fotórporterük, Gordon Caldwell visszaemlékezését is, hogy milyen volt Kennedy elnököt fotózni, amikor még gyakran csak egy kötél választotta el a tömegtől. A merénylet aligha nem örökre megváltoztatta az elnöki testőrség és a sajtó munkáját is, akárcsak Amerika történetét.

Ahogy illik, a Dallas News és a Washington Post is összetettebb projektet állított össze az évfordulóra, megannyi oldalról megközelítve a történteket. A Huffington Post pedig azt dolgozta fel, ahogyan a történések hírei akkor élőben terjedtek.

Az újságok mai címlapjai pedig sok helyen arra emlékeznek, hogyan számoltak be ötven éve az elnököt ért merényletről.

Kennedy gyilkosság képgalériák:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!