Közösségi támogatást vár a Fortepan Archívum

Fortepan-donation-montage

Támogasd a Fortepan Arhívumot!

Látogatók támogatását kérik a Fortepan Archívum életre hívói, hogy fejleszteni tudják az oldalt. Támogasd őket te is, ha fontosnak érzed az általuk végzett fotó-kordokumentum mentő munkát!

A sajtónak, fotográfiának és egyre több weboldanak is komoly problémát jelent a működési költségek előteremtése. Emiatt egyre többen folyamodnak a hirdetések mellett/helyett például a közösségi támogatás – csúnya angol kifejezéssel crowdfunding – lehetőségéhez.
Az első sorban lomtalanításkor kidobott fotók megmentéséből harminc ezresre duzzadt a történeti fotóarchívum. Képállományuk gyarapodására ugyanúgy igaz a “sok kicsi sokra megy” elv, ahogyan a közösségi finanszírozás elve megosztja a rengeteg támogató között az anyagi terheket.

A méltán népszerű fotó gyűjtő és mentő kezdeményezés nemrég meghirdette, hogy fejlesztési terveik eléréséhez külső forrásokra volna szükségük. A hatalmas képadatbázis keresése egyre nehézkesebb, ezért mindenképpen fejlesztésre szorul. Ehhez viszont anyagi források bevonására van szükségük az üzemeltetőknek. Mint arról blogján Hernádi Levente is megemlékezett, ha mindenki csak egy kóla áráról mond le, már akkor is hamar összejöhet a szükséges összeg.

Az adománygyűjtés meghirdetése után már 72 órával közel ötven támogatóról számolnak be, köztük például az a Kerényi Zoltán is, akinek a Fortepanra épülő munkáit sok más oldal mellett én is emlegettem a blogon. de biztos vagyok benne, hogy minden további támogatást szívesen fogadnak és találnak neki helyet, hogy a Fortepan Archívum minél átláthatóbbá váljon és minél kényelmesebben használható legyen mindenki örömére.

A Fortpan oldalán található piros Donate gombbal te is támogathatod őket!

Kommentelők jelezték, hogy van akinek problémát okoz, hogy a támogatáshoz bankkártya vagy PayPal szükséges, pedig ők csak utalni tudnának – remélem, hogy a XXI. században ez már mégsem akkora akadály, hogy akár az adakozni szándékozók, akár az adományok fogadói ne tudnának rá megoldást találni. Szomorú lenne, ha ilyen apróságok bármilyen jó kezdeményezésnek gátat szabnának.

Te mit gondolsz a közösségi finanszírozás módszeréről?

Kiegészítés: Két héttel a Fortepan felhívása után már be is jelentették, hogy a közösségi gyűjtés sikerrel járt és meglett az összeg, amire szükségük volt a tervezett fejlesztéshez.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!