James Bond egy tank

James Bond tankos üldözése Szentpétervár utcáin

James Bond tankos üldözése Szentpétervár utcáin

A Casino Royale gipsz-karton és beton falakon áttörő jelenetei után állapítottam meg – ami tulajdonképpen az utóbbi idők összes Bondjára igaz, nem csak a Daniel Craig által megformáltra – hogy James Bond a közhiedelemmel ellentétben nem is egy elegáns, nyársat nyelt brit TITKOS ügynök, hanem egy – jobbára jól öltözött – tank….lényegében nem is olyan karakter idegen az Aranyszemben látható Szentpétervár utcáit rommá zúzó tankos üldözés, miközben Bond a nyakkendőjét igazgatja…

“A nevem Bond, James Bond…”

Pierce Brosnan tankos üldözési jelente:

Daniel Craig parkour üldözése:

Ez az ábrázolás – meg persze az elmaradhatatlan női mellékszereplők – azért sokkal izgalmasabbak, mint például a Kémjátszmában is ábrázolt valósághű(bb) titkosügynöki munka, ami mint Tom Clancy több regényében is leírta jobbára hosszas előkészítésből, még hosszasabb felkészülésből, majd néhány másodperc akcióból áll, ha épp el nem marad.

Hogy ne csak filmekről és a titkosszolgálati módszerekről legyen szó, elárulom, hogy kicsit hasonló a fotóriporteri munka is. És nem csak aban hasonlít, hogy mi is hírszerzéssel foglalkozunk, bár más módszerekkel – ugyan néha a kémek is szoktak fényképezni. A mi életünkben is hasonló tud lenni a munka jellege. Hosszas szervezés, adminisztráció, egyeztetés,  akár néha nyomozás is, engedélyezés, és felkészülés után gyakran órákat várunk néhány percnyi munkáért, hogy aztán megszülessen egyetlen kép, ami ráadásul van, hogy nem várt akadályok miatt el is marad, és kezdődhet az egész előről.

Kiegészítés: Sajnos idő közben eltávolították a YouTube-ról az eredetileg kiválasztott videót, így egy másiket, aztán egy másikat kellett kiválasztanom helyette. Remélem, ezt nem most tünteti el a digitális enyészet.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!