Hamis lángok közt pózolt a bátor vulkánfotós

Fotó: Christopher Hirata
Kawika Singson saját lángjai közt - Fotó: Christopher Hirata

Kawika Singson saját lángjai közt
Fotó: Christopher Hirata

A közelmúltban futótűzként terjedt a lángoló cipőkkel és álvánnyal fényképező fotós képe az Interneten. Csakhogy a képről kiderült, hogy nem valódi. Nem retusált ugyan, de beállított, a fotós saját maga rendezte meg a képen látható lángokat, hogy az hatásosabb legyen – a terve bevált, komoly hírnevet hozott neki is és a cégének is.

Többen elküldték nekem is a halált megvető bátorsággal lángolva fényképező fotós képét, amiről most kiderült, hogy nem egészen azt ábrázolja, amit a fotó sugall. A szemlélő könnyen gondolja egy ilyen kép láttán, hogy a fotós annyira elkötelezett, bátorsága olyan halált megvető, hogy még azt is bátran állja, hogy a forró talajtól meggyullad a cipője és lángolni kezd az állványa. Csakhogy nem ez történt.

Fotó: Christopher Hirata

Fotó: Christopher Hirata

Mint az Imaging Resource, a CNN és a WAFB tévé intejrúi nyomán megírta, a fotós beismerte, hogy ez csak egy beállított kép. A lángokat úgy idézte elő, hogy gyúlékony anyagot locsolt a felszerelésére.

Kawika Singson egyébként nem hivatásos fotós, csak szeret fényképezni, aki élvezi a tengert és a bámulatos látványt nyújtó vulkáni aktivitást a Hawaii nemzeti parkban – na meg a kép megosztásával járó figyelmet és elismerést. Mint mondja, nem akart senkit becsapni, csak szeretett volna egy látványos profilképet a Facebookra. Ennek ellenére elég sok helyen jelentek meg halált megvető bátorságáról szóló cikkek. Hogy ő maga mennyire járult ezekhez hozzá, vagy csak a már kiszínezett képekre alapozva színeték tovább a történetét, azt nem tudni. Talán maga sem gondolta, hogy ekkora népszerűségnek örvend majd a képe. Sokan viszont elítélik a megtévesztésért, függetlenül attól, hogy mi volt a szándéka vele, mert képével mindenképpen megtévesztett másokat.

Te mit gondolsz az ilyen kreatív trükkökről?

Readers Comments (12)

 1. Balatinecz István 2013.08.02. @ 11:08

  Én nem ítélem el! Legalább csinált valami egyedit, valami ötletes dolgot, ráadásul, ha jól értem nem is maga promótálta a képet, hanem a fészbúk júzerek… Szerintem rendben van.

  • nem csak FB userek, egy csomó cikk megjelent a halált megvető bátorsággal dolgozó fotósról – hogy ő maga mennyiben járult ezekhez hozzá, az ismeretlen

 2. Attila Kropf 2013.08.02. @ 11:09

  Kreatív! Tetszik! Végre nem egy PS huszár! Teljesen rendbe van, a net kapta fel túlzottan, szép kis sztorit kerítve köré, pedig teljesen ártalmatlan önportré. Nekem is van fészen, folyik a szememből a filmkészítők által használt művér…:)

 3. Amíg nem állít valótlant, és nem akar ezzel versenyeket nyerni mehet.

 4. Tetszik! jó ötlet volt, aki meg akkora hülye, hogy elhiszi, hogy bárki kibírná ha a cipője és az állványa meggyulad a forróságtól, az vessen magára! Ez a kép jó ötlet és jó poénnak tartom. Ezt a hamis, nem hamis kérdést meg csak a riporterek festisizálják(tudom, tudom szabályok…), a művészfotózáshoz ( mint ami a képen is látható) nagyban hozzá tartozik. Semmi rossz nincs abban amit csinált, ötletes, és a kép nem nevezhető hamisnak.

 5. Ajtay Zoltan 2013.08.02. @ 22:29

  Azert lehetett tudni, hogy kamu a fenykep:
  1, ha a cipoje igy langolna a lavatol, akkor a talp also resze nem ugy nezne ki, mint ahogyan az a tobbi kepen mutatta
  2, ha az allvany legvekonyabb resze igy langolna a kulso hotol, akkor feltehetoleg nem birna el sokaig a rajta levo fejet+gepet+optikat
  3, ha az allvany igy langolna a kulso hotol, akkor ott a talaj nem birna el azon a kis ponton az allvanyt, hanem belesullyedne.
  Viszont a kep jo, es otletes, nekem tetszik.

 6. Ruff Gábor 2013.08.03. @ 11:21

  Ötletes kép.
  Annyit jegyeznék meg, hogy a fotós nem Honoluluban lakik, hanem Kailua-Kona-n, ami a Big Island-en van. Honolulu pedig Oahu szigetén található, itt nincsenek aktív vulkánok.

  • a történet szempontjából teljesen mellékes, hogy hol lakik, de átírtam, hogy ne legyen benne a vitatott részlet

   • Persze, hogy mellékes, de így korrekt, elvégre a két település között van 300 km távolság, négy másik sziget, némi óceán és pár tízezer év a vulkáni aktivitásban 🙂

 7. nehéz komolyan venni az alsó kategóriás dslr-t, és rajta a kit obit….(de hangulatos, lájkvadászatra megfelel)

 8. Ha nincs köze a srácnak a kamu cikkekhez, akkor szerintem kevésbé ítélendő el, mint a bejegyzéseid végén rendszeresen használt, hozzászólásra ösztönző kérdésfeltevés…

Comments are closed.