Hamis lángok közt pózolt a bátor vulkánfotós

Kawika Singson saját lángjai közt - Fotó: Christopher Hirata

Kawika Singson saját lángjai közt
Fotó: Christopher Hirata

A közelmúltban futótűzként terjedt a lángoló cipőkkel és álvánnyal fényképező fotós képe az Interneten. Csakhogy a képről kiderült, hogy nem valódi. Nem retusált ugyan, de beállított, a fotós saját maga rendezte meg a képen látható lángokat, hogy az hatásosabb legyen – a terve bevált, komoly hírnevet hozott neki is és a cégének is.

Többen elküldték nekem is a halált megvető bátorsággal lángolva fényképező fotós képét, amiről most kiderült, hogy nem egészen azt ábrázolja, amit a fotó sugall. A szemlélő könnyen gondolja egy ilyen kép láttán, hogy a fotós annyira elkötelezett, bátorsága olyan halált megvető, hogy még azt is bátran állja, hogy a forró talajtól meggyullad a cipője és lángolni kezd az állványa. Csakhogy nem ez történt.

Fotó: Christopher Hirata

Fotó: Christopher Hirata

Mint az Imaging Resource, a CNN és a WAFB tévé intejrúi nyomán megírta, a fotós beismerte, hogy ez csak egy beállított kép. A lángokat úgy idézte elő, hogy gyúlékony anyagot locsolt a felszerelésére.

Kawika Singson egyébként nem hivatásos fotós, csak szeret fényképezni, aki élvezi a tengert és a bámulatos látványt nyújtó vulkáni aktivitást a Hawaii nemzeti parkban – na meg a kép megosztásával járó figyelmet és elismerést. Mint mondja, nem akart senkit becsapni, csak szeretett volna egy látványos profilképet a Facebookra. Ennek ellenére elég sok helyen jelentek meg halált megvető bátorságáról szóló cikkek. Hogy ő maga mennyire járult ezekhez hozzá, vagy csak a már kiszínezett képekre alapozva színeték tovább a történetét, azt nem tudni. Talán maga sem gondolta, hogy ekkora népszerűségnek örvend majd a képe. Sokan viszont elítélik a megtévesztésért, függetlenül attól, hogy mi volt a szándéka vele, mert képével mindenképpen megtévesztett másokat.

Te mit gondolsz az ilyen kreatív trükkökről?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!