Hamis lángok közt pózolt a bátor vulkánfotós

Kawika Singson saját lángjai közt - Fotó: Christopher Hirata

Kawika Singson saját lángjai közt
Fotó: Christopher Hirata

A közelmúltban futótűzként terjedt a lángoló cipőkkel és álvánnyal fényképező fotós képe az Interneten. Csakhogy a képről kiderült, hogy nem valódi. Nem retusált ugyan, de beállított, a fotós saját maga rendezte meg a képen látható lángokat, hogy az hatásosabb legyen – a terve bevált, komoly hírnevet hozott neki is és a cégének is.

Többen elküldték nekem is a halált megvető bátorsággal lángolva fényképező fotós képét, amiről most kiderült, hogy nem egészen azt ábrázolja, amit a fotó sugall. A szemlélő könnyen gondolja egy ilyen kép láttán, hogy a fotós annyira elkötelezett, bátorsága olyan halált megvető, hogy még azt is bátran állja, hogy a forró talajtól meggyullad a cipője és lángolni kezd az állványa. Csakhogy nem ez történt.

Fotó: Christopher Hirata

Fotó: Christopher Hirata

Mint az Imaging Resource, a CNN és a WAFB tévé intejrúi nyomán megírta, a fotós beismerte, hogy ez csak egy beállított kép. A lángokat úgy idézte elő, hogy gyúlékony anyagot locsolt a felszerelésére.

Kawika Singson egyébként nem hivatásos fotós, csak szeret fényképezni, aki élvezi a tengert és a bámulatos látványt nyújtó vulkáni aktivitást a Hawaii nemzeti parkban – na meg a kép megosztásával járó figyelmet és elismerést. Mint mondja, nem akart senkit becsapni, csak szeretett volna egy látványos profilképet a Facebookra. Ennek ellenére elég sok helyen jelentek meg halált megvető bátorságáról szóló cikkek. Hogy ő maga mennyire járult ezekhez hozzá, vagy csak a már kiszínezett képekre alapozva színeték tovább a történetét, azt nem tudni. Talán maga sem gondolta, hogy ekkora népszerűségnek örvend majd a képe. Sokan viszont elítélik a megtévesztésért, függetlenül attól, hogy mi volt a szándéka vele, mert képével mindenképpen megtévesztett másokat.

Te mit gondolsz az ilyen kreatív trükkökről?