Így lejmolnak ingyen fotót a kiadók – és mások is

Katt a nagyobb képért! - Fotó: Földes András/Index

A szóban forgó kép (Katt a nagyításhoz)
Fotó: Földes András/Index

Az Index munkatársától fotót kértek egy sport évkönyvbe, mikor nem adta ingyen, előbb érzelmi zsarolásba kezdtek, aztán megsértődtek, hogy ez milyen dolog.
Ez a szokásos forgatókönyv, sajnos nagyon sokan csinálják ezt, ezért is szerepel annyit a blogon az ingyen munka téma.

Földes András az Index újságíró/fotóriportere érdekes vitába keveredett egy Erőss Zsoltról készült fotójának közlése kapcsán. Mint Tumblr oldalán közzétette az alkudozást, nem is az a gond, hogy nem sikerült megállapodniuk az árról, hanem hogy érzelmi zsarolással próbálták az egyébként exkluzív kép ingyenes átadására kénysz….ösztönözni. Persze az érvek, mint “mások is ingyen adják”, “nemes ügyet szolgál” és hasonlók lényegében szó szerint ugyanazok, amiket mások is be szoktak dobni. Nem véletlenül szerepelnek az ingyen fotókról szóló nemzetközi kiáltványban is. Földes András pedig azt is leírja, hogy ezek miért nem elfogadható érvek a jelen esetben.

Mennyit ér a kép?
Akad Tumblrező, aki szerint a Földes által kért összeg túl sok, és ez persze lehetne is álláspontja bárkinek. Vitatható, de joga van hozzá. Részletesen most nem fejtem ki, hogy egyrészt az alkotó szíve joga eldönteni, hogy mennyiért adja/nem adja a képét. Ő tudja, hogy mennyi költsége és energiája van abban, hogy az a kép elkészült egy 5000 méter magas hegyen. Arra sem térek most ki, hogy mennyi is a piaci ára egy (állítólag nagy presztízsű) könyvben publikált fotónak, és hogy akik kiadják, mennyiben számítanak non-profit szervezetnek a maguk szponzori hátterével, vagy hogy maguk az alkudozó személyek is ingyen dolgoznak-e a könyvön, vagy csak másoktól várják el az ingyenes támogatást. Ezekről Földes maga ír, olvasd el tőle.
De vele nem alkudni próbáltak, nem alacsonyabb árat ajánlottak, mert csak annyi fér bele a költségvetésbe, hanem egyszerűen ingyen akarták megkapni a képet. Ha úgy nem megy, akkor nem is kell. Mert valójában nekik ennyit ér, ennyire becsülik.

Általános probléma
Persze szerintem a történet nem igazán erről az egy megjelenésről, erről az egy “megrendelőről” és nem csak ennek az egy képnek az áráról szól. Ahhoz ez a jelenség túlságosan általános. Akik képeket akarnak közölni, azok egyszerűen általában nem akarnak a képekért fizetni. Ahogy egy másik Tumblrező megosztotta Földes írására reagálva: az Index ugyanígy nem fizet, mikor nekik kellenek képek.

Az Indextől sem idegen az ingyen fotó
Való igaz, az Index talán kezdetek óta ügyesen dúsítja saját képanyagát a más lapok által is előszeretettel alkalmazott olvasók által beküldött fotókkal és különösen a kifejezetten olvasói tartalom és forgalom generálásra létrehozott IndaFotóval. Nem is csoda, hogy ma már lényegében az Index címoldali galéria ajánlójában látható galériák fele – igen, minden második – ingyenes, olvasói közreműködésből született IndaFotó válogatás. Sőt azon túl, hogy időnként egy-egy témában közzéteszik, hogy várják az olvasói képeket, már az Instagramról is előszeretettel gyűjtögetnek, és már Index galériák is készülnek az ilyen fotókból.
Egy ott dolgozó ismerősöm azt válaszolta a cég védelmében, hogy az Index legalább nem zsarol érzelmileg. Adod ingyen, vagy nem, a te döntésed és nem keltenek benned bűntudatot, ha nem fogadod del ezt a felállást. Bizonyos anyagokért pedig fizetnek külsős fotósoknak.

Kiegészítés: A vita tárgyát képező fotót a blogbejegyzéshez Földes András engedélyével használtam.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!