Első világháborús 3D fotók kerültek elő

WorldWar1-3DcameraSzerintem az első világháborúról szép számban fennmaradt “hagyományos” 2D fotók sem nagyon vannak a köztudatban, a 3D képek pedig még kevésbé ennek a korszaknak a jellemzői a legtöbb ember szerint. Pedig már ekkor is nagy számban készítettek szterogramokat.

A 3D fotózást olyan új hóbortnak hisszük, amibe a legtöbb fotós még ma sem kóstolt bele, hiszen csak most kezdik a gyártók szállítani az erre képes digitális fényképezőgépeket. Közben a 3D fotózást lehetővé tevő technológiák már az analóg korszakban is léteztek és használták őket.

Verascope-ww1-11

Sztereofotó üvegdián

Mint az erre a különleges műfajra szakosodott Yes3D oldal cikke a The Verge nyomán írja, igazi kincsre bukkantak egy torontói fotóstúdió munkatársai, mikor megvettek egy Richard Verascope analóg sztereo fényképezőgépet. A géphez ugyanis néhány üvegdiát is adtak, amiket még az első világháborúban exponáltak el a francia hadsereg fotósai, akik a gépet használták.

Buy WWI Prints - A Nerd's World (angol)

Egy frissen előkerült 3D fotó

A Yes3D oldalán több hasonló kép linkje is megtalálható, és arról is írnak, hogy a sztereofotózás milyen népszerű volt ebben az időszakban – bár főleg inkább a békés témákban. Érdemes elolvasni az általam közölt interjút John Morrisszal, aki Robert Capa barátja volt és a partraszállás idején a Life képszerkesztője. Ő úgy gondolja, hogy ha mar az első világháború idején is annyi képet láttak volna az emberek, mint az azt követő háborúkról, akkor az első nagy világégés sem húzódhatott volna annyira el.

Technológia
A Richard Verascope gép két egymás mellett elhelyezett üvegdiát exponált ugyanabban a pillanatban, így készített sztereo képet, amik között pont akkora volt a paralaxis távolság, int az emberi szemek közötti távolság.
Egy megfelelően kialakított okulárral a képeket könnyen nézegethették az emberek. Már a második világháború idején is divat volt az ilyen sztereo képeket képeslap formájában árusítani – akár a néző kerettel együtt. Ez a divat az idők során újra és újra fellendült, majd újra alábbhagyott.

A digitális fényképezés korában mostanában kezdenek újra megjelenni a 3D fényképezőgépek illetve videókamerák és a 3D fotók megjelenítésére alkalmas tablet, monitor és televízió kijelző technológiák. A képek megjelenítésére ma több féle technológia is létezik, de ezek részleteibe nem mennék bele, olvasd el a Yes3D oldalon!

3D fotó egy másik történelmi gyűjteményből (nézheted akár 3D szemüveggel is)

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!