Világsiker a netes élő esküvő közvetítés

Tízezrek kötnek egyszerre esküvőt egy tömeges esküvői szertartás keretében a Szöultól délre fekvő gapyeongi Cheongshim Béke Világközpontban, 2013. február 17-én. - Fotó: Kim Hong-Ji/Reuters

Illusztráció
Fotó: Kim Hong-Ji/Reuters

Magyarországon még sokan furcsán néznek, mikor valaki élő esküvő közvetítést emleget szolgáltatásként. Világszerte viszont egyre nagyobb divat – pláne ahogy egyre többen élnek távol családjuktól, akár kontinensnyi országokon belül, vagy más-más országokban, kontinenseken.

Magyar adatokról egyelőre nem nagyon van információ. Világszerte azonban egyre nagyobb divat, hogy az esküvő fotós és videós szolgáltatás mellett már élő netes közvetítést is kérnek a párok. Különösen azok a kozmopolita nagy családok számára jelentős az igény, ahol a nagy vándorlás miatt nehézkes, vagy akár egyenesen lehetetlen lenne az egymástól nagy távolságokban szétszóródva élő rokonokat egy helyre összegyűjteni.

Mint a Kreatív cikke a Mashable nyomán beszámol róla, a magyar gyökerekkel rendelkező Ustream most tette közzé esküvő közvetítési statisztikáit. Nem is gondolnánk, hogy az elmúlt évben több mint kétszeresére nőtt az ilyen netes esküvő közvetítések száma.
2012-2013 májusa között közel 20 ezer esküvőt közvetítettek a Ustream rendszerén. Mint az sejthető, sokan (talán főleg geekek és tech rajongók) választják az egyszerű webkamerás vagy mobil eszközről történő ingyenes közvetítést, de akik igazán fontosnak érzik, azok akár külön felárat is fizetnek az extra szolgáltatásért.

Fotó: Chris Ison/Reuters/Pool

Hercegi esküvő élőben
Fotó: Chris Ison/Reuters/Pool

Fejlődő iparág
A legnagyobb közvetítés biztosító rendszerek persze komoly versenyben vannak ezen a piacon is. A legnagyobb szabású ilyen közvetítés talán Wilmos herceg és Kade Midleton esküvője volt, amit a legnagyobb televízió társaságok mellett a YouTube és a Ustream is közvetítette.
Engem személy szerint egyáltalán nem lepne meg, ha idővel a ma még főleg “sarokba letett laptopra”, mobilokra, vagy jobb esetben állványra kirakott kamerákkal operáló műfaj idővel az esküvő videózás művészibb szintjeivel is összenőne. Végső soron az élő televíziós közvetítés fogalma már jó ideje létezik. Megfelelő aparátussal az élő vágás sem lehetetlen, persze a mostaniaknál jóval több szakembert és technikai aparátust is igényel.
Már csak az a kérdés, hogy ki akarna az esküvőjén a mai pár fős technikai személyzet helyett egy nagyob tévéstábot és sok kamerás közvetítő rendszert, vagy ha már nagyban gondolkozunk, akár darura szerelt kamerát kerülgetni – na meg, hogy ki tudja és akarja is megfizetni egy ilyen profi tévés produkciót. A ma is rendelkezésre álló megoldások viszont elérhetőek és ideálisak lehetnek, hogy a távol élő család is együtt ünnepelhessen az ifjú házassokkal.

Fotó: Bjorn Larsson Rosvall / Reuters/Scanpix

Illusztráció
Fotó: Bjorn Larsson Rosvall / Reuters/Scanpix

Van magyar szolgáltató is
A FotoKlikk üzemeltetői épp a közelmúltban jelentették be, hogy megannyi fotókiállítás, szakmai rendezvény és fotópályázat közvetítése után esküvői közvetítéseket is vállalnak. Darányi Zsolt, az (ismereteink szerint) első magyar internetes esküvőközvetítő szolgáltatás alapítója úgy gondolja, hogy erre a szolgáltatásra egyre nagyobb igény van Magyarországon is.
Nem a kreatív esküvő videózással akarnak konkurálni, hanem egy kiegészítő szolgáltatást nyújtanak, amolyan második videósként, aki egészen mást és máshogyan dolgoz fel az élő közvetítéshez, mint a “hagyományos” videós a maga művészibb, de csak vágás és utómunkálatok után megtekinthető filmjéhez. Azt pedig kifejezetten előnyként említi, hogy ő egymaga, akár a násznépben elvegyülve, feltűnés nélkül végzi a közvetítést, így nem zavarja az esküvőfotós-videós kollégákat sem és a vendégeket sem, illetve a szolgáltatás díja sem vetekszik egy televíziós produkcióval, nem kell több kamerás közvetítő rendszert és nagy technikai apparátust fizetni és kerülgetni.

Te mit gondolsz az élő esküvő közvetítés gondolatáról?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!