Mennyi bírságot ér egy kis kérészmészárlás?

Long-tailed mayfly swarm

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A tiszavirág nagyon ritka rovarfajta, ráadásul egyik kedvenc fotótémám. Viszont aki motorcsónakon padlógázzal hajt az évente csak 1-2 napig tartó kérész rajzásba, az megérdemli a büntetést.

Szerencsére már épp végeztünk a tiszavirágzás fotózásával, vége felé közeledett a kérész rajzás, mikor jött egy közeli hotel feliratát viselő motorcsónak. A partról látható folyószakaszon jóval gyorsabban áthúztak, mint az általuk keltett hullámzás lecsillapodott. Szerencsére egy kérész figyelő csónak sem borult miattuk a vízbe, de hogy mennyi kérész esett nekik áldozatul, azt nem tudni. A képek szerint a hat utas élvezte a száguldozást, még fényképezkedtek is, miközben átgázoltak a tiszavirág felhőn.

Nyilván nem olvasták – vagy nem érdekelte őket – a rendőrség honlapján található figyelmeztetés: “A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság 2013. évben is kiemelt figyelmet fordít a Tisza élővilágára, különösen a védett fajokra, így a TISZAVIRÁG (Palingenia longicauda), védelmére, melynek természetvédelmi értéke egyedenként 10.000 Ft. Az élő és az elhullott kérészek gyűjtése egyaránt tilos.”

Különös tekintettel arra, hogy: “büntetőeljárás megindítását indukálja, ha az elkövető kisgéphajóval szándékosan belehajt a rajzásba, és ezáltal megzavarja, elpusztítja a kérészeket.” […] “Aki jogellenesen elpusztítja, természetvédelmi szabálysértést követ el –mely jelenleg 150.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható”

A rendőrség tájékoztatása szerint az elmúlt években a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányságnak hasonló cselekmény miatt nem kellett eljárnia, ellenben olyan jellegű ügyeket vizsgált, amikor az elkövető összegyűjtötte, vagy élőhelyéről kiásta a kérészeket.

Szerinted mit érdemelnek az ilyen hajósok?

Kiegészítés: Érdekes, hogy az Indexnek azt nyilatkozta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, hogy nem kaptak bejelentést, mert a kép eredetijét elküldtem nekik. Idő közben úgy fest, hogy az Interneten terjedő képek hatására előkerültek a képen szereplők

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!