Mennyi bírságot ér egy kis kérészmészárlás?

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu
Long-tailed mayfly swarm

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A tiszavirág nagyon ritka rovarfajta, ráadásul egyik kedvenc fotótémám. Viszont aki motorcsónakon padlógázzal hajt az évente csak 1-2 napig tartó kérész rajzásba, az megérdemli a büntetést.

Szerencsére már épp végeztünk a tiszavirágzás fotózásával, vége felé közeledett a kérész rajzás, mikor jött egy közeli hotel feliratát viselő motorcsónak. A partról látható folyószakaszon jóval gyorsabban áthúztak, mint az általuk keltett hullámzás lecsillapodott. Szerencsére egy kérész figyelő csónak sem borult miattuk a vízbe, de hogy mennyi kérész esett nekik áldozatul, azt nem tudni. A képek szerint a hat utas élvezte a száguldozást, még fényképezkedtek is, miközben átgázoltak a tiszavirág felhőn.

Nyilván nem olvasták – vagy nem érdekelte őket – a rendőrség honlapján található figyelmeztetés: “A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság 2013. évben is kiemelt figyelmet fordít a Tisza élővilágára, különösen a védett fajokra, így a TISZAVIRÁG (Palingenia longicauda), védelmére, melynek természetvédelmi értéke egyedenként 10.000 Ft. Az élő és az elhullott kérészek gyűjtése egyaránt tilos.”

Különös tekintettel arra, hogy: “büntetőeljárás megindítását indukálja, ha az elkövető kisgéphajóval szándékosan belehajt a rajzásba, és ezáltal megzavarja, elpusztítja a kérészeket.” […] “Aki jogellenesen elpusztítja, természetvédelmi szabálysértést követ el –mely jelenleg 150.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható”

A rendőrség tájékoztatása szerint az elmúlt években a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányságnak hasonló cselekmény miatt nem kellett eljárnia, ellenben olyan jellegű ügyeket vizsgált, amikor az elkövető összegyűjtötte, vagy élőhelyéről kiásta a kérészeket.

Szerinted mit érdemelnek az ilyen hajósok?

Kiegészítés: Érdekes, hogy az Indexnek azt nyilatkozta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, hogy nem kaptak bejelentést, mert a kép eredetijét elküldtem nekik. Idő közben úgy fest, hogy az Interneten terjedő képek hatására előkerültek a képen szereplők

Readers Comments (17)

 1. Kass András 2013.06.28. @ 21:19

  Tegyél feljelentést hivatalosan, ne csak a képet küldd át nekik – gondolom így értették, hogy nem érkezett hozzájuk bejelentés.

  • nem csak a képeket küldtem el

   • Kass András 2013.06.28. @ 23:22

    Akkor úgy tűnik, hogy csak a Magyarországon (azon belül az állami szerveknél fellépő) szokásos adatfeldolgozási idő és kommunikációs problémák adhatnak erre magyarázatot… :S

 2. Ismerőseim is belefutottak ebbe az őrültbe. Csónakon voltak, nem kis értékű felszereléssel (fotósok), nem sok kellett, hogy beboruljanak.

  Majd megkérdem őket, hogy van-e fényképük.

 3. Idén Mindszent körzetében többször voltam “tiszavirágozni”, és szerencsére ilyennel nem találkoztam. 2012-ben nagyon durván rohantak a motorcsónakok, és a vizisíelőt se zavarta.

 4. Barbár népség, kapjanak szigorú büntetést!!

 5. Attila! Be-, illetve feljelentést – eddigi ismereteim szerint – kizárólag személyesen lehet tenni. Egyébként úgy tűnik, az elmúlt egy évben leszoktak rendőreink az e-mail olvasásról, mert tavaly még válaszoltak, ha néha érdeklődtem valami után, idén már nem.

   • Akkor a ker. kapitányság is rosszul tudja. Úgy nézett ki, feltörték a routerem. Jeleztem a szolgáltatómnak, ők azt mondták, tegyek feljelentést. Irány a helyi örs, először telefonon. Közölték, hogy kizárólag személyesen tudnak feljelentést fogadni. Kiegészítés már mehet e-mailben is. (más téma, hogy három nappal később kiderült, ami feltörésnek látszott, az részben bug, részben tudatlanság eredménye 🙂 )

    Tervezés alatt mit értesz? Ide akarod megírni, hogy mi történt vagy a rendőrségre akarsz feljelentést küldeni?

 6. Ahhoz egyébként mit szólsz, amit ma olvastam az indexen, miszerint csak optikai csalódás és nem mentek át a kérészeken? 🙂

  “Tiszavirág, tiszavirág… ült a sásban, s így meditált:

  Egy nap az élet, egy napig élek, na jó, na jó.
  De ma … rossz napom volt…”
  (c) Voga-Turnovszky 🙂

 7. Annak mégis mi értelme van, hogy a képre kattintva kinyithatok egy tök másik cikket, amiben szintén próbálván megnézni a képet, egy újabb lapon kinyitja ugyanazt a cikket, még mindig kicsi képpel?
  Értem én, hogy jogok meg akármi, de ez teljesen zűrzavaros, meg el is veszi az ember kedvét az oldaltól.

 8. Ellentétes oldalról fotózott kép alapján hülye lenne a rendőrség eljárást indítani.Te mint “nagy” fotós tudhatnád hogy ezek a képek érzéki csalódást okoznak!
  Ezért tűnik úgy hogy 10 tiszavirág akkora mint a vízi síelő! Ezek a képek csak uszításra jók! csak azt nem tudom hogy kit akarsz ki ellen?

 9. noszály csaba 2013.07.04. @ 22:26

  lassú rendőrség+gyors közlés = nyugodtan eltüntetik a nyomokat…(ha voltak egyáltalán)

Comments are closed.