Spórol a szabadúszókon (is) a Sun-Times

Fotó: nerdcoregirl/Flickr

Fotó: nerdcoregirl/Flickr

Tovább gördül a Chicago Sun-Times botrány. Nyilvánosságra került, hogy mennyit fizetnek a szabadúszóknak Amerika egyik legnagyobb napilapjánál.

Jim Romenesko média blogger nyilvánosságra hozta (a PetaPixel pedig utánközölte) a Pioneer Press Newspapers külsős fotósoknak szóló belső szerkesztőségi üzenetét, amiből kiderül, hogy a Chicago külvárosaiban működő lapoknál mennyit fizet a cég a bedolgozó fotósoknak. A Pioneer Press a botrány középpontjába került Chicago Sun-Times külvárosi lapjait foglalja magába. A levél végén található egy felhívás, hogy a cég teljes fotó rovatát menesztett anya újságja akár többet is fizethet ennél a külsősöknek, mivel külön költségvetésből gazdálkodnak. Minden esetre a tarifák magában is felháborodást keltenek az amerikai fotós társadalomban és a trendeket jól mutatják.

A levél azzal kezd, hogy tájékoztatja a külsős fotósokat, hogy elvben eddig is egységes bért kellett volna kapniuk a szabadúszóként képeket leadó fotósoknak, de voltak eltérések a külvárosi lapoknél, amit most (újra) egységesítenek azzal, hogy Geoff Scheerer intézi az összes külsős fotós megbízását, aki erre egy nagyon szigorú költség keretet kapott.

Bár a hivatalos álláspont szerint a Sun-Times kifejezetten azért bocsátotta el a teljes fotórovatát, hogy a videós tartalmak felé mozduljanak, a tarifáknál alaposan kihangsúlyozzák a külsősöknek, hogy az épphogy valamivel magasabb díjért átvett videókat csak akkor kérik, ha arra kifejezetten megrendelést adnak le a fotósnak. Hozzáteszik egyébként, hogy tökéletesen elég nekik mobiltelefonnal készült videó, csak az a lényeg, hogy fekvő formátumú legyen és a telefon kamerája a bal felső sarokban legyen!

A fotó megbízásoknál legalább 5-7 képet kérnek, de minél több, annál jobb, és a sportfotósoktól a meghatározott minimumnál mindenképpen több képre számítanak.

  • Állóképes hír/feature megbízás díja: $65 (kb. 15 ezer forint)
  • Állóképes hír/feature megbízás videóval: $85 (kb. 19 ezer forint)
  • Állóképes sport fotózás: $90 (kb. 20 ezer forint)
  • Állóképes sportfotózás videóval: $110 (25 ezer forint)

Sajnos a egyik cikk sem teszi hozzá, hogy más chicagoi, vagy hasonlóan nagy városi amerikai lapok mennyit fizetnek ugyanezekért a munkákért. Kommentelők szerint egy munkára olyan $150 (kb. 34 ezer forint), napidíjnak pedig $300 (kb. 68 ezer forint) volna normális, vagyis a külvárosi lapoknál mintegy felére csökkentette tarifáit a cég. Sajnos a botrány középpontjában érintett Chicago Sun-Times által fizetett tarifákról (egyelőre?) nincs információ.

Az itt felsorolt számok első ránézésre soknak tűnnek, sőt sok magyar fotós kifejezetten örülne, ha ilyen “sokat” ajánlanának a munkájáért. Azonban ne felejtsük el, hogy Chicago az USA harmadik legnagyobb népességű városa, újságai pedig a Top 10-ben vannak a példányszám listán. Meg azt se, hogy a szabadúszó fotósoknak ezekből a munkadíjakból kell a saját felszerelésüket, informatikai eszközeiket, autójuk fenntartását és a megélhetésüket is kitermelni, miközben Amerikában sem számíthatnak minden nap munkára még ezekkel a tarifákkal sem.

Eközben Magyarországon
Magyar viszonylatban már évek óta nincs általános tarifa ajánlás. A MÚOSZ utoljára 2008-ban adta ki honorárium ajánlását, de a GVH birsága óta egyik szakmai szervezet sem mert hozzányúlni a témához. Sem inflációval vagy egyéb tényezőkkel aktualizálni, sem más módon aktualizálni nem merte egyik szakmai szervezet sem. Az egyetlen dolog, ami a GVH négy milliós birsága óta történt, hogy a MÚOSZ honlapjáról eltávolították és átkerült a Sajtószakszervezet dokumentumai közé.

Az öt évvel ezelőtti tarifa táblázat szerint egy magyar napilapnak példányszámtól függően nettó 7 900-18 000 forint között illene fizetnie egyetlen sajtófotóért, míg a napidíjat 2008-ban nettó 77 550 forintban állapította meg a MÚOSZ ajánlása. Sajnos ezek a számok már akkor is leginkább csak vágyálomnak tűntek Magyarországon. Jobb esetben tárgyalási alapot jelentettek, az eltelt években pedig már emlegetni sem nagyon divat őket, vagy akár a Honortáblát.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!