Árvíz a Gemenci erdőben

Flooding in Gemenc

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A múlt héten az árvíz miatt többek közt a Gemenci Erdőben is jártam, ami még így, víz alatt is csodálatos látvány. Érdekes élmény egy erdei ösvényen csónakázni.

Flooding in Gemenc

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Sajnos az árvízben menekülő állatokat nem sikerült lencsevégre kapnom, így a képeim sem annyira kifejezőek és értékesek. Nem voltam olyan szerencsés, mint a HVG gemenci Nagyítás galériájában szereplő képeket készítő fotósok. Bizony ez is olyan helyzet, amikor a szerencsén is nagyon sok múlik, nem csak a fotós tehetségén és a felszerelésen.
A Gemenci Parkerdőgazdaság 18 ezer hektár területű, aminek több mint 90%-át elborította az ár, ami most 2-3 méter magasan hullámzik az állatok élőhelye felett. A vízszint sok helyen a magaslesek padló szintje felett volt, sőt az egyik kereskedelmi tévé szerencsés operatőre olyan jelenetet rögzített, amit a helyi vadászok évtizedek rendszeresen előforduló árvizei alatt sem láttak még soha: vadlesben ücsörgő szarvast. Sajnos úgy fest, hogy ez a ritka felvétel annyira nem ütötte meg az érintett tévétársaság (dolgozóinak) ingerküszöbét, hogy legalább keresés útján megtalálhatóvá tegyék – így nem tudom linkelni, bármennyire szeretném is.

Az ott élő több ezer nagyvad kénytelen volt elmenekülni a víz elől. A gondozók élelemmel mesterséges, az árvíz szintje fölé magasodó mentő dombokra igyekeztek szoktatni őket, hogy itt keressék az ennivalót és ide meneköljenek az árvíz elől. Ezeket a dombokat a víz levonulásáig nem is közelítik meg az ott dolgozók sem, hogy ne zavarják meg az embertől rettegő állatokat és ezzel esetleg nehogy veszélyeztessék az életüket. H. Szabó Sándornak , az ORFK légifotósának viszont sikerült lefényképezni a mentődombon együtt időző vadakat, ami szintén nem mindennapi látványt nyújt.

H. Szabó Sándor/ORFK

Fotó: H. Szabó Sándor/ORFK

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!