Ezt is megéltük: a fotóriporterekért tüntetnek

Kathy Routliffe, a reporter with Pioneer Press, holds her sign and joins other Chicago Newspaper Guild members and supporters and hold a "Save the Sun-Times Photojournalists" picketing outside Sun-Times building — Jose M. Osorio, Chicago Tribune, June 6, 2013

“A fenébe Jim, riporter vagyok, nem fotós!”
Képekért katt a fotóra!
Fotó: Jose M. Osorio/Chicago Tribune

A Chicago Sun-Times épülete előtt tüntetnek, akik nem értenek egyet a lap múlt héten bejelentett átszervezésével, melynek keretében elbocsátották a lap összes fotóriporterét, hogy aztán mobillal fotózó újságírókkal pótolják őket. Az elbocsátások komoly felzúdulást keltettek Magyarországon is, Amerikában pedig már utcára vonultak a tüntetők.

A konkurens Chicago Tribune saját fotósainak nagy képeivel, az NBC News fotó blogja az AP és a Getty Images képeivel tudósít a tüntetésről, a helyi WGN televízió pedig élőben kapcsolta riporterét.
A beszámolók alapján a tüntetők között több újságíró is tiltakozik a tervezett átalakítás ellen, egyikük tábláján az olvasható:

“A fenébe Jim, riporter vagyok, nem fotós!”

Kivonultak persze a Sun-Times elbocsátott fotósai is, de a konkurens lapoknál dolgozó kollégák, más szakmabeliek is tüntetnek. A tüntetést a Chicagói Sajtó Kamara szervezte, amihez több más területen működő szakszervezet is csatlakozott.

Szerintem
Nem vagyok a helyszínen, de cseppet sem lepne meg, ha ez lenne az a tüntetés, ahol a tudósítani érkező újságírók is beállnak a tüntetők közé és transzparenst ragadnak, miután elkészítették saját képeiket, videofelvételeiket.
Persze tudom, hogy ez a tüntetés nem fogja megváltoztatni sem az Internetes fotó fogyasztás trendjét, sem a lapok gazdasági helyzetét. Nyilván ezzel a résztvevők is tisztában vannak. Viszont azért nagyon fontos ez a tüntetés, mert egy fontos szakmai kérdés társadalmi vitáját segíti elő.

Te mit gondolsz a fotósokat támogató tüntetésről?

A WGN helyszíni riportja:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!