Robert Capa központ nyílik Budapesten

Capa fotókiállítás a Nemzeti Múzeumban
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Végre egy jó ötlet, hogy mit érdemes kezdeni a világhírű háború fotós honfitársunk, Robert Capa hagyatékának azzal a részével, ami néhány éve került a Nemzeti Múzeum tulajdonába.

Miközben Bécsben épp Robert Capa képeket állítanak ki, mint az MTI nyomán a 35 mm blog felhívta a figyelmet, a szakminisztérium dolgozik egy budapesti Robert Capa Központ felállításán, amire a Népszava értesülései szerint az Ernst múzeum adna majd otthont. Az erről szóló MTI hír alább szó szerint olvasható, csak annyit fűznék hozzá, hogy az InPhoto blog már a budapesti Robert Capa kiállítás idején felvetette, hogy kellene egy állandó Robert Capa kiállítás Budapesten.
Sőt, mint Kincses Károly 2010-es írásából kiderül, Robert Capa testvérének Kornélnak is az volt az eladással a szándéka, hogy a new yorki ICP (International Center of Photography) mintájára létrejöjjön Magyarországon is egy Capa központ, amiről a nagy bevásárlás és a kiállítások óta idáig nem lehetett hallani.

Budapest, 2013. február 18., hétfő (MTI) – A budapesti Robert Capa Központ létrehozásáról dolgoz ki tervezetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi); a kortárs fotóművészeti intézmény az Ernst Múzeumban jönne létre – értesült hétfőn a nepszava.hu.

A napilap információi szerint a jelenleg a Műcsarnok által működtetett Ernst Múzeum a Magyar Művészeti Akadémiához kerülne, és épületében nyílna meg a megalapítandó Robert Capa Központ, melynek vezetője várhatóan Kőrösi Orsolya, a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház igazgatója lesz.

Az új intézmény működéséhez évi 100 millió forintra lesz szükség, ebből a keretből a központ kiállításokat hozna létre, díjat alapítana, képzéseket tartana, ösztöndíjakat adományozna. Egyik fő feladata az lenne, hogy a hazai fotográfusok számára nemzetközi kapcsolatokat építsen, lehetőséget teremtsen vásárokra, nemzetközi workshopokra kijutni, illetve nemzetközi kiállítások kurátorait is meghívnák – írja a nepszava.hu.

Kőrösi Orsolya az MTI megkeresésére közölte: a kérdésben jelenleg szakmai egyeztetések zajlanak, rengeteg részlet vár még tisztázásra.

Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója az MTI-nek annyit mondott, hogy a koncepció behatóbb ismerete nélkül nem kíván véleményt nyilvánítani.

Az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkársága írásos válaszában elismerte, hogy az Ernst Múzeum további hasznosítása tárgyában a tárcához érkezett egy kortárs fotográfiai központ létrehozásáról szóló kezdeményezés. Tekintettel arra, hogy a tervezet részletkérdéseiről döntés még nem született, további információt egyelőre nem közöltek.

Baán László a városligeti Múzeumi-negyed koncepciójáért felelős miniszteri biztos a Népszavának nyilatkozva üdvözölte az ötletet, de mint mondta, részleteket nem tud. A Szépművészeti Múzeumot is vezető szakember tudomása szerint a Robert Capa Központ nem lép fel egy általános fotográfiai gyűjtemény felépítésének igényével, s elsősorban a fotóriporteri hagyományra koncentrál majd, így létrehozása nem mond ellent a Múzeumi negyedben felépítendő Magyar Fotográfiai Múzeum koncepciójának.

A magyar állam 2009 januárjában csaknem 300 millió forintért vásárolt Robert Capa-fényképeket a New York-i International Center of Photography-tól, amely a magyar származású fotóriporter hagyatékát gondozza. A megvásárolt 937 darabból álló mesterkópia-sorozatot az intézet alapítója, Robert Capa öccse, a szintén fotográfus Cornell Capa állította össze azzal a céllal, hogy az Egyesült Államokban működő intézet mintájára Európában és Ázsiában is létrehozzon egy-egy fotográfiai központot. A magyar állam azonban – korábbi terveit megváltoztatva – végül a Magyar Nemzeti Múzeumban helyezte el a kollekciót.

Forrás: MTI

Te mit szólsz az ötlethez?

Kiegészítés: 2013. június 30-án megjelent a Magyar Közlönyben a miniszterelnöki határozat a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ létrehozásáról.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!