Mozgásba lendülnek a fotók – újra divat az animált GIF

movinGIFphoto-cocorochaCom

Fotó: Cocorocha.com

A régitől jócskán eltérő módon alkalmazva kezd újra divatba jönni az animált GIF. Nem csoda, hogy a HVG.hu szerkesztőségének kísérletező kedvű munkatársai is felvették az eszköztárukba. Ahogy azt nem hittük, hogy a mára divatját múlt animált GIF-ben ennyi lehetőség van, úgy azt sem tudtuk, hogy ennyi gond lehet egy régóta létező szabványos formátummal.

Az anim GIF újraéledő divatjáról már Jamie Beck blogja, és a Rosching nyomán a Spottr is beszámolt. Évek, sőt évtizedek kellettek, hogy az egykor minden weboldalt csicsás kavarodásba vonó animált GIF-ek végre eltünjenek a webről – és helyüket a legalább ilyen zavaró Flash bannerek vegyék át. Erre most néhány kreatív ember újra feltalálta nekünk a mozgó képet. Szerencsére nem csak a mozgást és villódzást sikerült nekik felfedezni, de már értéket is sikerül közvetíteni vele. Kedzi reneszánszát élni a régi új eszköz, amihez végre úgy fest, sikerül megtalálni a megfelelő, és értelmes felhasználást. Az új anim GIF kezdeményezés technikailag teljesen a régi nyomdokain halad, ugyanazokat a lehetőségeket használja ki, mint amivel régen villogtak a feliratok, kacsintgattak ránk mindenféle animált figurák, és egyes oldalakon a smiley-k még ma is teszik.

movinGIF-iPad-photoHernadiLevente

Fotó: Hernádi Levente/HVG.hu

Az új tartalom viszont üdítően más, és amitől különleges, hogy igényes. Mikor az anim GIF-ek első hulláma elérte az Internetet, jobbára szögletes egerekkel, méginkább billentyűzetekkel farigcsálták az emberek a pixeleket, és a viszonylagos hasonlóság volt a siker mércéje. Ma meg már a valósághű fotók részletgazdagságát próbáljuk mérni ezer féle skálán. Az új animGIF tehát már nem ragad le a buta piktogrammok egyszerű giccses mocorogtatásánál a képernyőn. Helyette a minőségi, és igényes fotókhoz kíván valami többletet hozzátenni, lehetőleg pont a természetességet és az élethű hatást fokozva. Mindezt nem hivalkodóan, csak finom, szinte alig észlelhető részletként.

Nem csoda, hogy a módszert HVG.hu-nál is felfedezték, és legújabb táblagépekkel foglalkozó anyaguk – amit talán technológia reklámnak mondhatnánk – anyagukban alkalmazták. Már csak azért sem csoda, mert már akkor éreztem, hogy jönni fog valami hasonló lépés, mikor Hernádi Levente blogján első alkalommal olvastam erről. Az pedig csak hab a képzeletbeli (de mindenképpen animált) tortán, hogy épp aznap törtem a fejem én is egy anim GIF-es fotó projekten, mikor a HVG.hu-n Levi anyagát megláttam. Persze a saját terveimtől ez nem fog eltántorítani. A blogján vázolt körülményes technikai akadályok már inkább esélyesek lehetnek erre. De majd meglátjuk, mikor és mit sikerül ebből kihoznom. Addig meg csodáljuk együtt, másoknak milyen képeket sikerült életre kelteniük.