A muki, akinek mindenki megbámulja

Google Street View press conference

Gábor nem akármilyen géppel fényképez
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Minden, amit tudni szeretnél a világ legjobb állásáról…minden titok. Próbáltam a héten interjút készíteni a(z egyik) Google Street View autó vezetőjével, de még annyira se ment bele a részletekbe, hogy egy James Bond idézettel üsse el a helyzet komolyságát:

“Ha elárulnám, akkor meg kéne, hogy öljelek.”

Google Street View press conference

Megérkezett Magyarországra a Street View
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Munkaszerződése vastag titoktartási záradékára hivatkozva lényegében csak az időjárásról tudtunk csevegni. Kérdeztem a Google Magyarország (van ilyen?) sajtó osztályát is, de ők se nagyon tudtak/akartak válaszolni a kérdésekre.
Annyit elárultak, hogy Magyarország befotózását “egy flottányi Google autó” végezte, de hogy ez a flotta hány kocsiból állt, vagy akár csak azt, hogy a sajtótájékoztatón az autót őrző és vezető Gábor is dolgozott-e rajta, nem árulták el. Az sem derült ki, hogy vajon ehhez a munkához fotózni is tudni kell, netán néha bele kell-e valahogyan avatkozni a fotó készítésbe, akár maguk látják, vagy ha a rendszer jelzi nekik, hogy menni kellene még egy kört, vagy hogy elég csak az autót vezetni.

Google Street View press conference

Nem árulhatja el, milyen a munkája
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A legközelebbi infó, amit erről a munkakörről sikerült megtudnom a Google budapesti sajtótájékoztatóján, hogy a műszerekkel telerakott pilótafülkében ülő sofőr pólóján elől Google hátul pedig “I feel lucky” felirat áll. Ez valamennyire igazolni látszik, hogy nem lehet rossz munka a Google-nek fényképezni, még ha a fotózást a robotizált autó végzi is. Bár az is igaz, hogy én is dolgoztam már hasonlóan hurráoptimista feliratú egyenpólóban, és ott se volt mindig igaz, amit rászitáztak a hátunkra.

Google Street View press conference

Nem csak a várost szereti fényképezni
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Gábor annyit elárult (mivel nem kapcsolódik se a munkához, se a céghez, így talán nem is titok), hogy a magánéletben (is?) szeret fényképezni és évek óta mindig nála van a DSLR, hogy megörökíthesse a vissza nem térő pillanatokat. Le is fényképeztem vele a járgányával, hogy ne csak másoknak legyen ilyen képe, hanem neki is.
Nem az övé a KerekTerek oldal, sőt a panorámafotózást még csak meg sem említette, inkább embereket és a természetet fotózza. Mikor nem a Google autót vezeti (legalább a sajtótájékoztató idején), akkor könyvek, magazinok és szórólapok tervezésével, szerkesztésével foglalkozik és a felesége illusztrációit népszerűsíti a nem mindennapi nevű CsokiMuki oldalon (innen a címben szereplő muki megnevezés is).

Te mire lennél kíváncsi a Google Streetview fotózásával kapcsolatban – ha elárulnák?

Google Street View press conference

Sokan találkozhattak már vele
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!