Gyorsan kiadták, hogy kaszáljanak

Unauthorized Boston Bombing Photo Book Violated Copyrights - NPPA (angol)

Amazonon árulják a lopott képeből készült könyvet

“Bostoni robbantás (Az első fotók)” címmel jelent meg egy online megvásárolható fotóalbum a tragikus robbantás első hírfotóiból, alig néhány nappal az események után. Jó formán még el sem oszlott az emberéleteket követelő bombatámadás füstfelhője, a világot sokkoló eseményről beszámoló hírfotókból pénzéhes emberek máris pénzért megvásárolható fotóalbumot adtak ki – persze a szerzői jogokkal nem törődve.

Maga a művészi igényű könyvkiadás nem feltétlenül lenne probléma. Mindig is szokás volt jó minőségű képekből albumot szerkeszteni és kiadni. Viszont az már meglepőbb, hogy ilyen rövid időn belül került erre sor. Jóformán a nyomdagépeket sem lehetne ilyen gyorsan beindítani, nemhogy megszerkeszteni egy komoly fotóalbumot. Persze nyomdagépekről szó sincs, digitális kiadványt készítettek, amit az Amazonon $7.99-ért lehetett megvásárolni.

Csakhogy nem is legálisan megszerzett fotókból készült az album. A kiadó egyszerűen összelopkodta a képeket a szerencsétlenségről megjelent híradásokból, hogy könyvét minél gyorsabban kiadhassa. Az albumban az Associated Press, a Getty Images és a New York Times fotói is megtalálhatók voltak, bármi nemű forrásmegjelölés nélkül.

Mint az NPPA amerikai fotóriporter társaság volt elnöke, Bob Carey meséli a szervezet honlapján, a szervezet egyik tagja küldte a könyvhöz vezető linket. Carey először nem is akart foglalkozni a dologgal, de végül úgy döntött, hogy megvásárolja a könyvet, hogy megtudja tényleg olyan ízléstelen-e, mint sejti. Gondolta, ha másra nem, hát oktatási segédletnek jó lesz arra, hogy hogyan lehet otromba módon visszaélni a fotókkal.
Sejtései azonnal beigazolódtak, a könyv nem csak silány szerkesztésű, de tele van forrásmegjelölés nélküli képekkel. A könyvben egyedül az azt kiadó Steve Goldstein neve szerepelt jogtulajdonosként, így aztán értesítette az AP fotó igazgatóját. Vele nagyjából egy időben egy másik NPPA tisztviselő, Mickey H. Osterreicher tájékoztatta a három érintett cég jogi osztályát.  A jogászok azonnal benyújtották az úgynevezett DMCA eltávolítási kérelmet, ezt követően egy órával az Amazonról eltűnt a könyv.

A NY Times ügyvédei levelet küldtek a könyvet kiadó Goldsteinnek, akinek szokványosnak mondható, igen tömör válaszát is közzéteszi az NPPA honlapja: “Köszönöm a levelüket, nem fogjuk használni az említett képeket. Elnézést, hogy az engedélyük nélkül használtuk.”
Úgy fest egyébként, hogy Goldstein nemrég állt elő ezzel a fajta üzleti modellel, szerzői oldalán egy sor digitális könyv található többek közt Reagan és Thatcher, Obama és a Költségvetés címmel, melyek közül többnél is élhetett hasonló szerzői jogsértésekkel.

via PDNpulseNPPA

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!