Fotózás a Google szemüvegén keresztül

Fotó: Robert Scoble

Fotó: Robert Scoble

Megjelentek a neten egy amerikai blogger, Robert Scoble első képei, amiket a Google szemüvegével készített. Azt mondja, a fotózás teljesen megváltozik az új eszközzel.

Robert Scoble közzétette Google Plus fiókjában az első adag képet, amit egy Google Glass segítségével készített. Némelyik bemozdult, soknak talán nincs sok értelme, de igazából az én telefonom éppúgy tele van ilyenekkel, mint bárki másé. Első képeknek elmennek, és lefogadom, hogy jönnek még jobbak is, ha belejön az eszköz használatába.

Fotó: Robert Scoble

Fotó: Robert Scoble

Természetesebben viselkedő fotóalanyok
A képek mellett gyorsan megosztja: első tapasztalatait is, hogy mennyivel természetesebben viselkednek az emberek a szemüveg előtt, mint amikor előveszi valaki a telefonját, hogy azzal fotózzon és videózzon – a komolyabb fényképezőgépekről nem is beszélve (kivéve persze, mikor valaki felismeri, hogy egy Google Glass-t lát és azért akarja lefényképezni a viselőjét).

Ezt a gondolatot továbbgördítve esélyes, hogy a Glass könnyen lehet a streetfotózás jövője. Sokan arra panaszkodnak, hogy már szinte senki nem viselkedik természetesen, ha meglát egy fényképezőgépet. Az a minimum, hogy pózolni kezd és oda a természetesség, de egyre gyakoribb, hogy tiltakozni kezd, hogy őt ne fotózzák, vagy még inkább, hogy neki személyiségi jogai vannak – még akkor is, ha épp alaptalan a reklamációja.

Végitélet a személyiségi jogoknak?
Ez az aspektusa akár veszélyes is lehet a Google Glassnek. Persze nem törvényszerű, hogy mindenki vissza fog élni vele. Mivel azonban az emberek sokkal természetesebben viselkednek, sokkal jobban ki is vannak szolgáltatva mások fotózási kényének-kedvének. Az integrált megoldások miatt pedig valószínűleg a képek megosztásának veszélye is még komolyabb lesz vele, mint bármilyen más fényképezőgép esetében. A személyiségi jogok kérdése tehát fokozottan felvetődik az új eszköz esetében.

Fotó: Robert Scoble

Fotó: Robert Scoble

A kezelés érdekes
Scoble beszámolója szerint (amit alább meg is hallgathatsz angolul) a fotós és videós életét teljesen megváltoztatja az új szerkezet. A fényképezés történhet a szemüvegen levő gomb megnyomásával (ha nyomva tartod, akkor videót rögzít), de nem szükséges nyomkodni az eszközt – sőt szerintem az elmosódás veszélyét is növeli, ha exponáláskor megmozdítja az ember a szemüveget. Sokkal kényelmesebb és igazából alapvetőnek szánt megoldás a hangvezérlés.
Én épp egy nappal korábban törtem a fejem rajta, hogy, milyen hülyén fog kinézni, amikor majd minden Google Glass tulajdonos magában beszél és mondogatja a szemüvegnek, hogy fényképezzen. Scoble minden esetre nagyon lelkes. A többit majd meglátjuk.

Te mit gondolsz a Google szemüveg koncepciójáról?

A téma javaslatért köszönet a Geeklánynak, Varsányi Martinának, aki saját blogján nem foglalkozott a témával, de a Bit blogon publikált egy hasonló témájú írást.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!