Újabb MoVI bemtuató videó

VincentLaforet-MoVI-werk-ropeHang-REDcamera

Akcióban a MoVI – egy kötél végén ereszkedik

A blogon már sokat emlegetett Vincent Laforet újabb remek werk videót mutatott be, amit a nemrég megjelent MoVI szerkezettel, illetve annak használatáról forgatott.

A videóban ezúttal csinos modellek és egy tetszetős hollywoodi luxus ház szerepel, de az egyszerű nyálcsorgatáson kívül a filmes technika szerelmeseinek is tartogat némi érdekességet. Laforet ismét olyan jeleneteket talált ki a forgatásra, amiket a MoVI előtt csak jóval komolyabb eszközparkkal lehetett volna leforgatni. A videóban továbbá feltűnik egy Red kamera (és felvétele), aminek infra szűrőjét kikapcsolták, így merőben más képi világú felvételeket eredményez.

A filmes saját blogján még további részleteket is megoszt a forgatásról, így például azt is, hogy a Canon 24 mm T1.5 filmes objektívvel kénytelenek voltak 11-es blendén dolgozni, mivel a szabadban a fénymennyiség csökkentésére használt ND szűrők egyszerűen nem működnek infra forgatásnál – csak a látható fényt szűrik, az infra tartományban nem fejtik ki áldásos hatásukat. Pedig, mint írja, a kisebb mélységélesség és szebb vizuális hatás kedvéért ő előszeretettel dolgozik, amennyire csak lehet nyitott rekesszel.

Az újabb forgatáson használt MoVI stabilizáló rendszerrel kapcsolatban főleg azt hangsúlyozza ki, hogy a videóban látható jeleneteket egyáltalán nem kellett utólag szoftveresen stabilizálni, a kamera már eleve ilyen stabilan nyugvó képeket rögzített. A másik, hogy ez az eszköz szinte elkerülhetetlenül arra ösztönzi őt, hogy szinte végtelen hosszúságú snitteket forgasson, ezzel felrúgva minden kompozíciós és szerkesztési elvet, amit korábban alkalmazott, vagy használt. Így aztán egy csomó minden a helyszínen jön és a forgatás egy csomó kísérletezést is jelent számukra, amit szintén rendkívül megkönnyít az új szerkezet, amit nem kell állítgatni, telepíteni és szinte semmi helyet nem foglal. Így született többek között az az ötlet is, hogy egy kötélen leeresszék az emeletről és egy másik operatőr folytassa megszakítás nélkül a jelenetet.

Laforet hozzáteszi, hogy most épp egy sokkal egyszerűbb, hagyományos stílusban forgatott változatot vágnak a filmből. Ebben nem a MoVI biztosította hosszan úszó kameramozgásokkal operálnak. Igyekeztek a kamerát hagyományos rövid snittek daru és kocsizó mozgásainak kiváltására használni. Ahogy fogalmaz “a jó öreg módon, csak egy új eszközzel” forgatva.

Te mit gondolsz Laforet újabb megoldásairól és a MoVI rendszerről?

MōVI RED Epic IR Test from Vincent Laforet on Vimeo.

via Printscreen via fstoppers

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!