Egy kiállításnyi fénykép a sötétség birodalmából

Fotós a bányában

Fotós a bányában
Fotó: Than Krisztina/Reuters

A Reuters budapesti fotóriportere, Balogh László ezúttal önálló kiállításon mutatja be fotóit. Legújabb képei a márkushegyi bánya dolgozóiról, felszín alatti munkájukról és felszínfeletti életükről szól.

A jövőre bezáró bánya életéről készült képek egy részét a Reuters hírügynökség kiadta és így világ szerte számos helyen megjelentek. Ez az anyagnak csak kisebb része. A kiállítás csupa különleges képből áll, amiket még sehol máshol nem mutattak be korábban.

A falra került képek másik érdekessége, hogy a műalkotássá avanzsált fotográfiák a merev hírügynökségi szabványoknak megfelelőnél jóval komolyabb utómunkálatoknak vetették alá. Mivel a fotóművészet szabályai kevésbé merevek, mint amit a beavatkozást elítélő sajtófotográfia keretei engednek, nem érheti szó a ház elejét.
A képek kidolgozását pedig nem más végezte, mint Gárdi Péter, a World Press Photo nyertes fotóriporter Gárdi Balázs öccse. Mivel Balogh régóta jó barátságban áll a Gárdi testvérekkel, és Péter sokkal magasabb szinten műveli a fotók adjusztálásának művészetét, egyértelmű volt számára, hogy rá bízza, hogy (az alkotó instrukciói szerint persze) segítsen előcsalni a fotók mélyebb rétegeit. Ugyanakkor azt is tudta, hogy ő nem fog túlzásba esni a beavatkozásokkal, ha úgy tetszik, csak segít eligazgatni a szénport a művek felszínén.

Laszlo Balogh/Reuters

Fotó: Balogh László/Reuters

A kiállítás csütörtöki megnyitójára sajnos formabontó módon a fotós távollétében került sor, mivel akkor épp együtt dolgoztunk vidéken. Viszont, ha kíváncsi vagy rá, akkor az MVM Galériában megtekintheted, sőt akár vásárolhatsz is a képekből – szerintem rendkívül alacsony kikiáltási áron.

Helyszín: MVM Galéria
Cím: III. Budapest, Szentendrei ut 207-209.
Nyitvatartás: naponta 9-17 óráig

Kiegészítés: Balogh László Az utolsó generácó című sorozata 2014 januárban második díjat nyert a 32. Magyar Sajtófotó Pályázat Emberábrázolás-portré sorozat kategóriájában.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!