Az AP nyerte meg a hírversenyt Észak-Koreában

Fotó: David Guttenfelder/AP

Kim Jong Il és Kim Jong Un fényképe alatt pecsételődött meg Észak-Korea történelmi nyitása a világ felé. A meglehetősen zárkózott ázsiai ország az AP amerikai hírügynökséget engedte be elsőként az országba.

Mint azt a Facebookon a HVG Nagyítás is megemlítette, az AP a nemzetközi hírügynökségek közül elsőként nyithatta meg irodáját Észak-Koreában. A szeretett vezető halála után alig egy hónappal megnyitott iroda a koreai állami hírügynökség pyongyangi székházában kapott helyet. Az amerikai lapok közös tulajdonaként 165 éve működő Associated Press az új iroda megnyitását a 2006-ban született áttörésre alapozta. Ekkor delegálhattak ugyanis első alkalommal operatőröket Koreába. Ezeután viszont már nem csak videó anyagok révén tudják majd bemutatani az ország lakóinak életét. Most már teljes munkaidős újságírói és fotós stáb  dolgozik majd az országban, és a tudósítások legalábbis közelíthetnek a világ többi országából érkezőkhöz.

Az új iroda hivatalos megnyitóján az amerikai ügynökség vezérigazgatója Tom Curley és a Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) elnöke Kim Pyong Ho kézfogása pecsételte meg a történelmi együttműködés kezdetét. David Guttenfelder képének tanusága szerint a történelmi eseményt – ha nem is személyesen – az elhunyt Kim Jong Il és utóda, Kim Jong Un is szemmel tartotta, ahogyan valószínűleg a KCNA épületébe költöző hírügynökséget is árgus szemekel figyeli majd nem csak a külvilág.

Míg az amerikai ügynökség vezetője az ilyenkor szinte kötelező hidak építéséről beszélt, a koreai partner azt mondta “az együttműködés létrejöttét az alapozta meg, hogy az AP tisztességes, kiegyensúlyozott és pontos tájékoztatást ígért az Észak-Koreai Népköztársaságról, a KCNA helyi hírügynökséggel együttműködésben.”

Az irodanyitásról beszámoló AP közleményből az is kiderül, hogy az észak-koreai irodát helyi tudósítók, Pak Won Il újságíró és Kim Kwang Hyon fotóriporter fogják működtetni, akik korábban Kim Jong Il temetése kapcsán már dolgoztak az ügynökségnek.
Az iroda vezetője az amerikai születésű Jean H. Lee lesz, de az ügynökség ázsiai régió fotó főnöke, az amerikai David Guttenfelder szintén gyakori vendég lesz a pyongyangi irodában, hogy segítse az új iroda működését, és betanítsa a helyi fotósokat a nemzetközi ügynökségi munkára.

Az Észak-Koreából érkező hírek, mint minden más ázsiai tudósítás az AP bangkoki központjába érkezik majd, ahol az ügynökség szerkesztői átnézik azokat és továbbítják az ügynökségi rendszeren keresztül. A képi anyagok hasonló módon az ázsiai fotó szerkesztőségbe kerülnek, ami Tokióból üzemel.

A HVG Nagyítása egyébként korábban David Guttenfelder két észak-koreai anyagát is közölte A kedves vezető mindent lát és Észak-Korea: a Kedves Vezető falansztere címmel. Érdemes megnézni őket, hogy könnyebb legyen átérezni a hely szellemét.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!