Firmware hiba a GoPro Hero3 Black kameránál

FirmwareError-GoProHero3BlackÉrdekes hibára bukkantam a népszerű GoPro kamerák legfrissebb családjánál a Hero3 Black modellnél. Nem jelent komoly problémát, de mikor először találkozik vele az ember, akkor meglepő.

Arra az esetre, ha fejjel lefelé szerelnénk fel valahova a kamerát, van egy beépített funkció a kép szoftveres megfordítására. Így eleve “fejjel lefelé” rögzít a kamera és ennek köszönhetően a felvételt lejátszva helyesen fognak állni a szereplők. Ha nem felejtjük el használni ezt a rémesen egyszerű kis funkciót, akkor nem igényel a felvétel további beakvatkozást a letöltés után a számítógépen.

A hiba
Csakhogy a jelenleg elérhető firmware-rel a GoPro Hero3 Black kamerák UpDn módja nem csak fejjel lefelé fordítja a felvételt, hanem tükrözi is. Ez azt jelenti, hogy a felvétel 180 fokos elforgatás (mintha a kamerát forgatnánk) helyett tükrözi a képet, így aminek a kép bal oldalán kellene megjelennie, az a kép jobb oldalára kerül, és pont ellentétes irányba néz minden és mindenki, mint amerre kellene.

Dolgoznak a javításon
A GoPro ügyfélszolgálata tud a hibáról, és állítólag dolgoznak a kijavításán. Közben persze nyilván a wifi távvezérlés beigért, de egyelőre még el nem érhető funkcióit is reszelgetik, mert a firmware tavaly évvége óta nem frissült, így ők nyilván a hibáról sem akkor hallottak először, mikor én szembesültem vele.

Tájékoztatásuk szerint a jelenség csak nagyobb felbontások esetén fordul elő, amiből a Hero3 Black jócskán tartogat “felesleges” többletet, hogy ne kelljen nagyon felmenni a felbontásban. De nekem már a normának tekinthető 1080p FullHD felbontásnál is jelentkezett.

Alternatív megoldás
Szerencsére nincs katasztrófa, amíg a natív, gyári megoldás megszületik, a felvétel szerkesztése során lehet orvosolni a hibát. Az ügyfélszolgálat is ezt javasolja átmeneti megoldásként.

Lényegében az összes videószerkesztő program ajánl ilyen alap szerkesztési/effektezési lehetőséget. Ha semmilyen más, erre alkalmas program nem lenne kéznél, akkor GoPro kamerákhoz ingyen adott Cine Form Studio is meg tudja oldani. Magát az opciót legalábbis megtaláltam benne, de rájönnöm nem sikerült, hogyan lehet használni.
Annyira nem is érdekelt, hogy megfejtsem. Adobe Premierben csak ráhúzom a Horizontal Flip effektett a timeline-ra, és máris úgy látszik a felvétel, ahogy kellene neki, csak exportálni kell a megfelelő formátumban. Pont ennyivel időigényesebb így, mintha eredetileg hibátlanul dolgozna a kamera.

Kiegészítés: Idő közben frissült a GoPro firmware, elvben ezeket a hibákat is javították benne. Tapasztalatokról egyelőre nem tudok semmit. Ha te igen, írd meg kommentben!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!