Az iNdex jelenti

Afganisztan-Instagram-Nagykep-katona-photoFiantokDanielIndex

Fotó: Fiantok Dániel/Index

Elkészült az Index első, csak mobil fotókból álló Nagykép tudósítása. Méghozzá nem is lett akármilyen, érdemes megnézni. Olvass róla hogyan készült, és hogyan viszonyulnak az Indexnél a mobil fotókhoz!

A képeket készítő Fiantok Danival még azelőtt kezdtem együtt dolgozni, hogy ő a Indexhez ment. Videó kamerával dolgozik már jó ideje, de a hely szelleme úgy fest, megihlette. Hiszen Afganisztán az az ország, ahonnan az AP fotóriportere, David Guttenfelder (legalábbis emlékeim szerint elsőként) publikált iPhone képriportot. Később itt készült képeivel nyert POYI díjat Damonn Winer, és innen tudósított a Basetrack projekt keretében a már jó ideje jobbára külföldön élő és dolgozó World Press Photo nyertes magyar, Gárdi Balázs is.

Afganisztan-FiantokDaniel-Instagram

Fiantok Dániel az Instagramon

Fiantok Dániel az Index videóriportereként utazott Afganisztánba, hogy az ott állomásozó magyar csapatokról forgasson videót. Közben persze, ahogy sokan mások, szorgosan posztolta képeit is, amikor ideje engedte. Aki eddig is követte őt az Instagramon, az már láthatta akár az összes képet is. Így látta meg a lap egyik legrégebbi fotóriportere, Barakonyi Szabolcs, hogy dani milyen klassz képeket lövöldöz. Dani eddig nem dolgozott fotósként a szerkesztőségnél, de amikor hazaérkezett, Szabolcs elkérte tőle az összes képet, és némi válogatás után egy remek nagy képes galériát állított össze belőlük.

Afganisztan-Instagram-Nagykep-lefigoto-photoFiantokDanielIndex

Fotó: Fiantok Dániel/Index

A fotósról
Danival évek óta ismerjük egymást, de mégsem sokat beszélgettünk róla, hogy fotózik. Pedig aktívan használ most egy Pentax DSLR-t, amit most nem vitt magával Afganisztánba, pedig mint mondja, általában az utazások szokták igazán inspirálni, de van hogy itthon is rákattan egy-egy témára. Máltán például szinte minden kapu kopogtatóját végigfotózta. Amikor másfél évtizede a Filmlaboratóriumban dolgozott, sokat játszott a negatívjai fényelésével, de most a digitális korszakban annyira nem szokott effektezni, inkább a természeteshez közeli állapot híve lett, kivéve ha Instagramot használ.

Fontosnak tartotta elmondani, hogy szerinte nem az eszköz fontos, hanem hogy mire használják. Legyen szó éppen arról, hogy mobillal vagy másmilyen fényképezőgéppel fotózik, hogy Instagramon vagy máshol osztja meg a képeit. “Az Instagram nagyon megosztja az embereket, például Barakonyi Szabolcs sincs oda érte, de azért talán ezek a képek tetszettek neki is. Szerinte az Instagram giccs. Én azt gondolom, hogy az is csak egy eszköz, amit lehet jól és rosszul (azaz feleslegesen) is használni. Ez minden technikai újitásnál, vagy paradigmaváltásnál előjön. Ugyanolyan vita, mint az, hogy filmet hagyományosan vagy 3D-ben szeretünk jobban nézni, hogy filmre vagy digitális géppel fotózunk, vagy régebben a színes vagy fekete-fehér film vita, vagy még régebben a némafilm-hangosfilm vita.”
Szabolcs ehhez azt tette hozzá, hogy “Az Instárol azt gondolom, hogy egy jó képességű ember, szerkesztői háttérrel és sok-sok felvétellel egyenrangú lesz a profikkal, akik szintén egy effektre építik az anyagukat. Természeténél fogva az esetlegesség a sava borsa az egésznek, innentől már csak válogatni kell. Dani képei attól jók, hogy lazák és játékosak, szóval teljesen passzolnak a használt technikához.”

Afganisztan-Instagram-Nagykep-lefigoto-geppuska-photoFiantokDanielIndex

Fotó: Fiantok Dániel/Index

iNdex fotók iPhone-al
Persze a telefon lehetne épp más okostelefon is, de történetesen az Indexnél (is) a fotósok jobbára iPhonet használnak – kivéve pont Danit. A hírekben és galériában eddig is rendszeresen jelentek meg iBarakonyi és egyéb hasonló fantáziadús módokon megjelölt mobil fotók. Ezek jobbára úgy születnek, hogy a fotósok általában készítenek 1-2 képet mobillal, amit rögtön beküldenek a szerkesztőségbe, amint lehetőségük van, így addig is van fotó, míg a “rendes” képeket egy komolyabb fényképezőgéppel elkészítik. Attól függően, hogy milyen eseményről van szó a fényképezőgéppel készült képeket is gyorsan beküldik, akár menet közben folyamatosan, hogy egy tüntetés galériája folyamatosan frissülhessen, vagy csak az esemény után, ha kevésbé hajtja őket a tatár – meg a képszerkesztő, újságíró, szerkesztő, főszerkesztő és az olvasók kíváncsisága. Volt már viszont, hogy komplett tudósítást csak mobillal készítettek, többek közt mert azzal könnyebb elvegyülni, és egy nagy fotós táska, meg a laptop hátizsák nélkül is könnyebb mozogni a tömegben.

A Nagykép galériában viszont most jelent meg először csak mobillal készített fotó galéria. Dani videóját – ami miatt Afganisztánba utazott – még most vágják, hamarosan látható lesz az Index videós hírei között.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!