A Google is búcsúztatja az elmúlt évet

GoogleDoodle-NewYear-2012-2013

2013-as szilveszteri és újévi Google logó

Szokás szerint a Google is búcsúzik az óévtől, és nem csak egy takaros szilveszteri/újévi Google logót kaptunk tőlük. Idén sem maradhat el az ilyenkor szokásos éves összefoglaló statisztikai adathalmaz a keresőóriástól.

A idei Google Doodle (amiben feltűnik a Star Trek sorozat Enterprise űrhajója is) is a szilveszteri mulatás és az újévi továbblépés kettősségét dolgozza fel, akárcsak a tavalyi. Míg tavaly az újévi logó inkább a másnaposságról szól, idén már a buli utáni takarítást mutatják be. Vajon milyen újításokon kezdenek most el dolgozni a Google-nél?

Akár csak a korábbi években, a “világ nagy digitális könyvtárosa” idén is csokorba gyűjtötte nekünk, hogy mivel is töltöttük az elmúlt évet. Megmutatja, hogy milyen tartalmakat töltöttünk fel, osztottunk meg, és mire voltunk a legkíváncsibbak 2012-ben. Az alábbi listában és a poszt végén szereplő Google összeállítás videóban is szerepel az év több olyan eseménye, amikel én is foglalkoztam a blogon. Őszinte bánatomra idén nem találok a korábbiakhoz hasonló látványos és interaktív 3D oszlopgrafikonokat, pedg nekem nagyon tetszettek, és még itt a blogon is feldobták vizuálisan a száraz felsorolást. Csemegézz az adatokból, és nézd meg, hogy mennyit változtak a tavalyiakhoz képest.

Legtőbbet keresett témák:

  1. Whitney Houston
  2. Gangnam Style
  3. Hurricane Sandy
  4. iPad 3
  5. Diablo 3
  6. Kate Middleton
  7. Olympics 2012
  8. Amanda Todd
  9. Michael Clarke Duncan
  10. BBB12

Legtőbbet keresett képek:

  1. One Direction
  2. Selena Gomez
  3. iPhone 5
  4. Megan Fox
  5. Rihanna
  6. Justin Bieber
  7. Harry Styles
  8. Minecraft
  9. Nicki Minaj
  10. Katy Perry

Legtőbbet keresett emények:

  1. Hurricane Sandy
  2. Kate Middleton Pictures Released
  3. Olympics 2012
  4. SOPA Debate
  5. Costa Concordia crash
  6. Presidential Debate
  7. Stratosphere Jump
  8. Penn State Scandal
  9. Trayvon Martin shooting
  10. Pussy Riots

Érdekes, hogy mennyire más eredményeket tud hozni, ha máshol és máshogyan keresünk valamit. A Google most közzétett kersési adatai egészen mást mutatnak, mint a korábban a műszaki cikkek reklám videóinak megosztásáról megjelent adatok. A jelek szerint egészen másokat osztunk meg egymással a közösségi hálókon, mint amikre keresünk.
Perzse ez nem is logikátlan vagy meglepő, de erősíti azt a javaslatom, hogy statisztikákból ne vonjunk le téves következtetéseket. Míg a megosztások között a GoPro kamera reklámja vezetett, és az Apple termékei még top listán se voltak, addig a keresésekben vezet az iPad és több változata is toplistás, a GoPro pedig meg sem jelenik a top listában. A Google videó toplistáján pedig egyáltalán nincsenek műszaki cikkek reklámjai.

Legtbőbbet keresett elektronikai eszközök:

  1. iPad 3
  2. Samsung Galaxy S3
  3. iPad Mini
  4. Nexus 7
  5. Galaxy Note 2
  6. Play Station
  7. iPad 4
  8. Microsoft Surface
  9. Kindle Fire
  10. Nokia Lumia 920

Legtbőbbet keresett videók:

  1. Gangnam Style
  2. Somebody That I Used to Know by Walk off the Earth
  3. KONY 2012
  4. Call Me Maybe featuring Justin Bieber
  5. Obama vs. Romney Epic Rap Battles of History
  6. A Dramatic Suprise on a Quiet Square
  7. Why You Asking All Them Questions?
  8. Crystallize by Lindsey Stirling
  9. Facebook Parenting: For the Troubled Teen
  10. Felix Baumgartner’s Supersonic Free Fall

Persze ha már övék a legnépszerűbb videómegosztó oldal, akkor idén is elkészítették saját óévbúcsúztató videójukat, amiben az év videóiból összeválogatták a legjellemzőbb pillanatokat, de azért érdemes visszanézni az elmúlt években megjelent ilyen videóikat is.

Szerinted is ezek voltak az óév legjellemzőbb dolgai?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!