Amerikaiak és a fegyvereik

Cowboy Action Shooting European Championship

Akiket a lőporfüst megcsapott…
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Míg Amerika gyászolt, európában inkább kritikusan szemlélték az ottani fegyvertartási szabályozást. A tragikus lövöldözés sok féle dolgot felszínre hozott. Talán az sem kizárt, hogy változik majd az amerikai fegyvermánia.

Még tartott a tragikus lövöldözés miatt elrendelt nemzeti gyász, mikor Európában már kritizálták a túlzottan is szabad fegyver szabályozást. Azóta már Obama is napirendre vette a szigorítás lehetőségét – szükségességét. Persze a mostani nem az első ilyen lövöldözés (az Index készített is a korábbi lövöldözésekről egy válogatás galériát), nem is először kerül napirendre a szigorítás. Ugyanakkor Amerikában történelmi hagyományai vannak a fegyverviselésnek, amihez sokan Európai ésszel szinte felfoghatattlanul ragaszkodnak. Az Index arról is érdekes összefoglalót közölt, hogy még sört inni is nehezebb az USÁ-ban, mint fegyvert venni.

Pixels-pistols-Winnipeg-Canada-CarlaOliveira:CBC

Fotó: Carla Oliveira/CBC

Nemrég épp arról írt angolul a CBCnews nyomán a PetaPixel és a PopPhoto, magyarul pedig a Printscreen is, hogy kanadában fényképezőgépet kínálnak azoknak, akik leteszik a fegyvert. Nem kizárt, hogy az ilyen megközelítés elkezd majd terjedni Amerikában is.
Bár arrafelé eddig épp a fordítottja volt divat. Talán emlékszel még az amerikai fegyverkultúra kritikájaként készült Kóla, puska, sültkrumpli című (sokak szerint meglehetősen koncepcionális és elfogult) dokumentumfilmre. Ebben a rendező Michael Moore egy hasonló (fordított) akció kapcsán kérdezi az eladótól, nem tartják-e veszélyesnek, hogy puskát ajándékoznak a bankban nyitott új számlákhoz…

 

Nekem eszembe jutott még egy házi videó is, amit évekkel ezelőtt láttam, talán még a YouTube korszak előtt. Ebben egy 5-6 éves kisgyerek ült apukája ölében és géppuskával lőtt szitává a velük szemközti domboldalról leguruló kocsikat, amik szép sorban robbantak fel. Ezt a kis filmet sajnos nem sikerült megtalálnom, de a megfelelő kulcsszavakkal ilyenek tucatjait lehet találni a YouTube-on, hogy megismerjük amerikai fegyver rajongók milyen arzenálokkal durrogtatnak unalmas hétvégéken. Ehhez képest a már hozzánk is beszivárgott Cowboy Action Shooting szinte pacifista történelmi rajongásnak tűnik. Viszont ezek fényében nem annyira meglepő, hogy alig egy hónapja már az is hír értékű volt, hogy egy teljes napig nem történt gyilkosság New Yorkban (OrigoBors).

Kiegészítés: A Híradó arról számolt be, hogy amerikai tanárokat elkezdtek fegyverhasználatra tanítani. Ez is érdekes gondolat, de szomorú lesz, mikor az első hírek megjelennek róla, hogy a diákok a saját fegyverével lőtték le a tanárt. Közel ugyanilyen abszurd ötlet, de legalább nem értelmetlen, hogy az iskolákra fegyveres őrök vigyázzanak és hogy reptéri szintű biztonsági ellenőrzés után, fémdetektor kapukon keresztül lehessen csak bejutni az iskolába.

Sajnos idő közben eltűnt a YouTube-ról az a videó, ahol egy Charlie nevű kisfiú 4 évesen lőtt először géppuskával. Pedig…

Szabadidő eltöltése éleslövészeten:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!