Újságírói hiba miatt lemond a BBC vezérigazgató

Fotó: Luke McGregor/Reuters

Egy újságíró hibájából alaptalan pedofil gyanúba keveredett egy brit konzervatív politikus. A BBC bocsánatot kért, és vezérigazgatója lemondott, mert az angol közszolgálati médium vezetőjeként ő egyben a BBC főszerkesztője is, övé a végső felelősség.

Mint arról a hétvégén külföldi és hazai lapok is hírt adtak (BBCOrigo, Index, HVG, MTV), illetve ma már vélemény cikket is közöltek (HVG) a BBC egy adása alaptalan gyanúba kevert egy konzervatív politikust. A műsorban ugyan nem hangzott el a neve, a nézők beazonosították, és az Interneten már nevesítve terjedt rossz híre. A helyzetet, mint a vezérigazgató fogalmaz “elfogadhatatlan színvonalú újságírói munka” idézte elő. A BBC vezérigazgatójaként George Entwistle vállalja a felelősséget az elkészült anyagokért, ezért lemondott.

Példaértékű felelősségvállalás. Ízetlen is lenne most elsütnöm azt a BBC-s viccet, amit tegnap hallottam, inkább későbbi alkalomra tartogatom. De vajon mi lesz a hibát elkövető újságíróval? Marad a helyén és folytatja “elfogadhatatlan színvonalú újságírói munkáját”? Persze nem állítom, hogy jobb megoldás, mikor csak bűnbakokat keresnek, és utána megy minden tovább, mint előtte. De sosem hittem benne, hogy a közlekedési miniszter (de jó, hogy nincs ilyen poszt jelenleg) lemondásától még nem lesznek pontosak a vonatok.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!