Többszáz ezres kártérítés a fotósnak

Fotó: Emma Delves-Broughton

Szeretek ilyen szerzőjogi ítéletekről hírt adni, ahol a fotós nyer. Bár most is egy angol ítéletről van szó. A történet nem csak egyszerű, de Magyarországon is minden napos. Tanulságos lehet hát mindenkinek.

A honlapja alapján főleg dark erotic képekre szakosodott fotós, Emma Delves-Broughton átküldte a modellnek, Amber Erlandssonnek a képeket. A modell továbbküldte a ruhát kölcsönző House of Harlot divatcégnek, akik kicsit átalakították azokat és a honlapjukon használták dizájnelemként.

Az illegális felhasználások
Fotó: Emma Delves-Broughton

Mikor a fotós reklamált, akkor arra hivatkoztak, hogy de ők engedéllyel használják. A modell állítólag mondta a fotósnak, a fotós viszont tagadja ezt, és bizonyíték sincs róla. Arról viszont van, hogy a képek átadásakor mellékelt e-mailben az áll, hogy a képeket csak privát felhasználásra kapja a modell és senki más nem használhatja a fotóssal való egyeztetés nélkül.

Szerintem tényleg minden nap megesik hasonló itthon Magyarországon is. Olvasd el a Szerzői jog a XXI. században blogon, vagy olvasd el az ítéletet is a brit bíróság honlapján, hogy megtudd hogyan zárult az ügy – és vond le belőle a megfelelő tanulságot: mindig írásban ki kell kötni a pontos felhasználási feltételeket.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!