Ingyen WiFi egy Internet biztonsági konferencián

Múlt héten Internet biztonsági konferenciát fotóztam, és felvetődött ezzel kapcsolatban egy pár kérdés, amire több jelen lévő kolléga más-más megközelítésből válaszolt.

Még Twitteren is feltettem a poénnak szánt kérdést, hogy biztonsági konferencián vajon le kell-e lakatolni a fotóstáskát. A válasz elsőre elégegyértelműnek tűnik, hogy “ugyan minek?” itt senki nem lop. Másrészt viszont pont ez olyan dolog, amit nem árt ösztönösen csinálni, ha kell, hanem. Hogy akkor biztosan ne felejtsük el, amikor tényleg indokolt, és szükséges” is. Erről már írtam korábban is, de nem lehet eleget mondani, még így is sok a fotós lopásról szóló hír.

A másik kérdés, ami mindenkit többünket foglalkoztatott a helyszínen, hogy vajon miért nincs free wifi egy a világhálóval foglalkozó komferencián. Engem mondjuk az is meglepett, hogy a cyberspace témakörrel foglalkozók közül milyen sokan jegyzetelnek papírra, mindenféle digitális eszköz helyett. Aki meg iPaden, lapotopon vagy más készüléken pötyögôtt, az többnyire valami mással foglalkozott amennyire láttam.
A Free wifi rejtélyére egyébként sikerült fényt derítenem. A bejáratnál személyes regisztráció után adtak a résztvevőknek ingyen egyedi hozzáféréseket. Ingyenes volt tehát a wifi, de nem Free a kifejezés szabadon hozzáférhető értelmében. Egy szervező azt is elárulta, hogy erre pont a fokozott adatbiztonság miatt van szükség, hiszen ez egy biztonsági konferencia. Ráadásul komoly presztizsű vendégekkel. Érthető, hogy minimalizálni kell a biztonsági rések kockázatát.
Egy barátom úgy interpretálta a dolgot, hogy ilyen helyen egy csomó gyakorló hacker is megfordul, és sosem lehet tudni mikor kezd valaki unalmában a másik gépén kotorászni.
A fizikai veszélyek elhárításáról meg éppen a magas rangú vendégek miatt a TEK gondoskodott. Akik éppúgy nem szeretik a magukra hagyott táskákat, mint a repterek biztonsági szolgálatai – csak hogy egy gondolat erejéig visszakanyarodjak az első bekezdéshez is.

És ha már adatbiztonságról van szó, itt is megemlíteném, hogy használjatok biztonságos jelszavakat és legyetek körültekintőek, hogyan használjátok és tároljátok őket!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!