MiFi – Mobil WiFi mindig kéznél

MiFi_2352

Novatel MiFi 2352

Már nagyjából túlléptünk azon a problémán, hogy az Internet csak helyhez kötve hozzáférhetô. Most egyre gyakrabban az a kérdés, hogy egy – pláne több – eszközbe hogyan juttassunk Internet kapcsolatot, ha nincsen benne saját 3G modem, és WiFi sincs a környéken. Erre megoldás a MiFi, amiről sokan kérdezték mostanában, akik látták nálam, hogy mi a fene ez? Írásmódja, és rafinált neve sokakat megtéveszt, bár szerintem inkább beszédes, mint becsapós a név.

Mi az a MiFi?
A MiFi egy mobil WiFi hotspot, amit a Mobilx Hungary volt kedves kölcsönadni kipróbálásra, de ha nagyon a szívemhez nő a szerkezet, lehet, hogy meg is tartom, mert hasznos kütyü. Formára egy telefonra emlékeztet, és sok mindenben hasonlít is arra felépítésében. Csak éppen telefonálni nem lehet vele, kijelzője és gombjai sincsenek, sőt csörögni sem csörög (viszont így legalább kellemetlenségek sem adódnak belőle, ha bekapcsolva hagyjuk egy tárgyaláson, vagy sajtótájékoztatón).

Beteszünk egy hétköznapi mobil Internet kátyát, számítógépen eszközölt beállításaink alapján csatlakozik az Internetre, és azonnal WiFi hálózatot hoz létre néhány méteres (kb 10m) körzetben. Az így létrejött, zsebben hordható hotspotra akár 5 eszköz is képes vezeték nélkül csatlakozni, és így használni a rendelkezésre álló Internet kapcsolatot.

Az amerikai Novatel Wireless cég eszköze speciális kialakítású akkumulátorral készül, így azt csak a gyártótól tudjuk beszerezni. Az akku kb 4 óra üzemidőt bír, persze ha WiFi helyett vezetékkel kötjük egy számítógépre, akkor közben töltődik az akku, így a készülék üzemideje növelhető. Az eszköz háza igen egyszerű, vékony műanyagból készül, nem kifejezetten intenzív, viszontagságos körülmények között történő használatra tervezték. Az újabb mobiltelefon szabványoknak megfelelően MicroUSB csatlakozással látták el, ami fotós körökben kevésbé népszerű, viszont számos telefon gyártó használja, és akárcsak a telefonokat, a MiFit is tudjuk az USB csatlakozón keresztül tölteni, illetve a beállításokat is ezzel csatlakoztatva, számítógépen tudjuk módosítani. A beállításoknál nem csak a 3G csatlakozás paramétereit, hanem a WiFi hálózat jelszavát, és egyéb beállításait is megadhatjuk. Az elsô beállítások után pedig semmi egyébre nincs szükség, mint ki vagy bekapcsolni a rajta levô egyetlen gomb segítségével. A kapcsolati állapotot, akku töltöttséget, és minden mást ugyanaz a LED jelez különféle fényekkel.

Az újabb modellek, mint a MiFi 2352 már GPS vevőt is tartalmaznak, sőt MicroSD kártya aljzat is van rajtuk, ami első sorban nem azért érdekes, mert akár kártyaolvasóként is használhatjuk. Sokkal érdekesebb funkciója, hogy a kártya tartalmát a vezeték nélkül csatlakoztatott eszközök hálózati meghajtóként tudják elérni.

Mire jó?
Mint a fentiekből kiderül könnyen gyorsan mobil WiFi hálózatot hozhatunk vele létre lényegében akárhol, ahol van 3G hálózat. Ennek segítségével bármilyen informatikai eszközzel gond nélkül csatlakozhatunk az Internetre, kiépíthetünk vele bárhol helyi hálózatot gépeink összeköttetéséhez, vagy csak egyszerűen Internetre csatlakozhatunk olyan eszközeinkkel, melyek máshogy nem lennének erre képesek.
Használható például egy WiFi-s iPadhez Internet kapcsolatként, használhatjuk a számítógépünkhöz is hasonló célokra. Legizgalmasabb felhasználásai közé viszont úgy gondolom az tartozik, mikor a MiFi egy fotóriporter zsebében lapul, aki egy fényképezőgépére szerelt WiFi adó segítségével tud lényegében bárhonnan képeket küldeni a kép elkészítése után azonnal (errôl még írok bôvebben).

A készüléket más lapok is tesztelték korábban, akit nagyon érdekelnek a műszaki paraméterek, annak érdemes lehet ezeket a teszteket is elolvasni (Mobilaréna, HWSW, stb). Én valami egészen más módon akartam tesztelni a MiFi-t, mint ezek a lapok. De erről később fogok írni.
Hogy a MiFi ára mennyire borsos, azt mindenki döntse el magának, persze első sorban attól függ, hogy mire akarjuk használni, és mihez mérjük. Ha például azt szeretnénk, hogy az iPadhez mindig legyen kéznél Internet kapcsolat, akkor jobb választás lehet a 3G-s változat, ami kb annyival drágább a csak WiFis változatnál, mint amibe egy MiFi kerül. Sőt egyre több telefonnal van lehetőség annak 3G kapcsolatának megosztására is. Ugyanakkor ha egyszerre több gép számára szeretnénk megosztani a mobil netet, vagy kifejezetten az a cél, hogy ezzel ne az egyébként is sok másra használt telefonunk merüljön, akkor jó választás lehet a MiFi.

Hátrányai
A készülék legnagyobb hátránya, hogy akkuja “csak” négy órát bír, és hálózatról nem üzemeltethető a WiFi hotspot. Gyári csomagjában tartozik hozzá 110/220V töltő is, de ez ugyanúgy Micro USB csatlakozós, mint az adatkábele. Ha pedig a MicroUSB csatlakozás használatban van, akkor a WiFi antennát lekapcsolja a készülék, így a töltés során csak vezetékes 3G modemként használható. Ezen kívü negatívumként említhető, hogy tartós használat alatt szépen felmelegszik a külső borítás is, bár ez igaz minden mobil eszközre, amit aktívan használnak.

Hol lehet beszerezni?
Magyarországon egy debreceni cég, a Mobilx Hungary forgalmazza. Ahogy más tesztelők, én is tôlük kaptam a nálam levô példányt, amit nagyon segítôkészen bocsátottak rendelkezésemre. Igaz a kézbesítés kisebb fennakadásokkal ment, de végül megérkezett a termék, és kifogástalanul mûködik.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!