Visszaélés az olimpikon Usain Bolt nevével

Fotó: Stefano Rellandini/Reuters

Jótékonysági céllal próbál bevételt szerezni a fotós, aki a Londoni Olimpián kihasználta Usain Bolt együttműködését.

Az olimpiai 100m síkfutás döntő után Jimmy Wixtröm maga sem tagadta, hogy nem csak a véletlen műve, hogy pont az ő fényképezőgépe került Usain Bolt kezébe. A fotós elég nyilvánvaló nyomulással érte el, hogy már harmadik alkalommal kerüljön Bolt kezébe a gép, és alighanem az ő ötlete volt az is, hogy a világsztár egy csavarhúzóval belevésse nevét a gépbe a látványos jelenet után. A PetaPixel elsüti azt a poént, hogy a világ leggyorsabb emberének aláírástól a gép gyorsabb ugyan nem lesz, de egyedibb és értékesebb igen.

Aukcióért katt a képre!

A fotós most újabb ambiciózus lépést tett. Az egyedi relikviává vált profi fényképezőgépet az Ebayen áreverésre bocsátotta. Az $500-ról induló és száz dolláronként haladó aukció már a gép újjonnani, $6000-os ára felett jár. A licit pedig október 9-éig folytatódik, így várhatóan eredeti árának többszöröséért fog majd elkelni. A büszke nyertes a különleges Nikon D4 váz mellett kap egy 50 x 70cm-es keretezett képet amin Bolt fényképez a géppel. (Az aukció adataiból nem derül ki, hogy a gép vajon magában a vázat jelenti, vagy járnak hozzá a tartozékai és mégkevésbé, hogy jön-e vele a Bolt által használt Nikkor AF-S 14-24/2.8 objektív is – de a lényeget tekintve nem is igazán számít, hiszen új tulajdonosa valószínűleg még kevesebbet használja majd, mint az olimpikon atléta.)
Az árverésen összegyűlt pénz egy részét a Svéd Rákellenes Társaság, másik részét pedig a futó által életre hívott, jamaikai gyerekeket tanulásra ösztönző alapítvány kapja.

Mint az árverés ismertetőjében olvasható, az ötlet magától a fotóstól származik, de kezdeményezését munkahelye, a svéd Sportbladet napilap is támogatja – a mivel valószínűleg az ő tulajdonuk a fotós felszerelése, így többek közt vélhetően a gép felajánlásával is.
Wixtröm jótékony ötletét az adta, hogy saját családját is érintik rákos megbetegedések. Barátnőjének az apja nemrég hunyt el rákban, testvére pedig több mint egy évi kezelés után épült fel a betegségből, és remélik, hogy ezzel tudnak segíteni más rászorulókon is. Talán az aukció gondolata már az olimpia előtt eszébe jutott a fotósnak, de az események szándékos alakításával mégis jó célt szolgál. Mint írja, neki és testvérének további tervei is vannak a rákbetegek megsegítésére.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!