Usain Bolt fotósokat fényképezett az Olimpián

Bolt a fotósokat fényképezi
Fotó: Stefano Rellandini/Reuters

A 200m síkfutás döntője után Usain Bolt, a világ leggyorsabb futója az egyik fotós D4-ével kezdte megörökíteni, mit lát a sportcsarnokban. Íme a képek a fényképezőgép mindkét oldaláról, és a történet futó és fotós kapcsolatáról.

Mint azt ma reggel a PetaPixel (de még a SportGéza is) is megírta, Bolt remek képeket készített a kölcsönkapott géppel. Miután befutott a 200m síkfutás győzteseként, elkérte Jimmy Wixtröm fényképezőgépét, és a fotósokat, illetve társait kezdte fényképezni vele.
A jelenet természetesen világszerte közvetített élő tévé adásban zajlott, és a helyszínen jelenlévő fotósok is megörökítették azt a létező összes szögből. A Getty Images fotóriportere Harry How azt a pillanatot is lencsevégre kapta, mikor Bolt átveszi a fényképezőgépet a mellette álló svéd fotóstól.

Így került Bolthoz a masina
Fotó: Harry How/Getty Images

Amit kifelejtettek
Amit a PetaPixel elfelejt megemlíteni a történetből (a svéd Sportbladet és a Sidney Morning Herald viszont nem), hogy ez nem az első alkalom volt, hogy Bolt fotósokat fényképezett. Ráadásul korábban is ugyanaz a svéd fotós adta hozzá kölcsön a gépét a jamaikai futónak. Szinte szóról-szóra (vagy inkább képről-képre) ugyanez a jelenet játszódott le korábban a daegui atlétika világbajnokságon is Wixtröm és Bolt között.

Mint skandinávia legnagyobb példányszámú lapjában a fotós elmondja, azzal adta át a gépet Boltnak, hogy “ha rossz képeket csinálsz elajándékozzuk a gépet”. Bolt erre azt válaszolta neki, hogy “ez csak szórakozás”. Később, mikor a fotós visszakérte gépét, Bolt azzal viccelődött, hogy “kicsit sajnálja, hogy vissza kell adnia”.
A tegui ‘fotózkodás’ után Wixtröm Rómában is felemlegette Boltnak az esetet, aki ott szintén elkérte tőle a gépét néhány fotó erejéig. Így már adta magát, hogy a fotós Londonban sem hagyja ki a találkozást Bolttal, aki egyszer viccelődő kacsintással zaklatójának nevezte Wixtrömöt, de azért megigérte neki, hogy most is elkéri majd a gépét a döntő után. A fotós biztosra ment, így ugyanazt a sapkát viselte a futás döntőn is, amiben Bolttal beszélt, hogy a futó biztos megismerje a többi fotós között. Ez be is jött neki, így Bolt harmadik alkalommal is készített a gépével pár remek képeket a fotósról/nak.

Boltot fotózó fotósok az Olimpián
Fotó: Usain Bolt

Profi fotósok több fórumon is felvetik a megalapozott szerzőjogi kérdést, hogy Bolt ugyan a fotós/cége gépét használta, de valójában az általa készített képek szerzői jogai csakis őt illetik meg, és megfelelő szerződés nélkül a lap (és az arra hivatkozó blogok, mint az enyém) azokat nem is közölhetné. Más kérdés, hogy Bolt ebből aligha fog ügyet csinálni, hiszen az egész mint ő is mondta, csak játék a részéről.
Egy kommentelő úgy fogalmazta meg, “miért akarna fotós lenni, ha van neki egy főállása, amiből remekül megél, és már több Olimpián bizonyította, hogy jobb benne a világon mindenki másnál”.

Bolt képei a fotósokról és futótársairól megtekinthetők a svéd nyelvű Sportbladet hírportál galériájában.

Kiegészítés: az élő tévé közvetítésben is szereplő történetet több lap is feldolgozta, bár akik nem néztek alaposabban utána, hogy mi is történt, azok olyan valószínűtlen dolgokat írtak, hogy Bolt “felkapott egy földön heverő Nikon DSLR-t”. Persze az olvasói kérdéseket, hogy vajon hogy kerülhetett csak úgy oda egy földön heverő gép, már nem tudták megválaszolni.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!