QuickDraw – új megoldás a fotósok gondjaira

A QuickDraw egy új megoldás az objektívsapkák, táskák, tokok és vállunkon lógó fényképezőgépek elkerülésére.

Riley Kimball Kickstarter projektje azt célozza, hogy a fotósoknak ne kelljen többé szenvedni a fotós táskák, és egyéb alternatív megoldásokkal, amik csak akadályozzák őket a munkában, sőt lehetőleg a lencsevédő se maradjon fent fotózás közben.
Találmánya lényegében nem más, mint egy övre szerelt bajonett. Ebbe csavarja bele az objektívet, mikor nem használja, így az oldalán lógva bármikor kéznél van, és egy könnyű gyors mozdulattal cserélheti bármikor.

Kritika és cáfolata
Nekem az volt az első gondolatom, hogy ha a bajonettbe csavart objektívet nem rögzíti semmi mechanikusan, ahogy az objektívek hátsó sapkáit sem, akkor ugyanolyan könnyen leeshet az oldalunkról egy óvatlan mozdulat közben. Ha pedig szerkesztenek rá valami kioldó mechanikát, mint a fényképezőgép vázakon is van, akkor (persze kialakítástól függően) lényegesen meg is nehezítheti az egykezes cserét.
A jelek szerint ezt meegoldották, mert alaposabban elolvasva a működését kiderült, hogy az objektívet csak a tartó függőleges állapotában lehet rögzíteni, ha pedig kézzel, vagy a rögzített objektív súlyánál tömegénél fogva lehajtjuk, akkor nem lehet már kioldani a bajonettet. A kioldás biztonságának kérdése így egy fokkal kevésbé talányos, bár még mindig el tudok képzelni olyan helyzeteket, hogy a rögzítő felhajlik, például ha a fotós szűk helyen, terepakadályok közt próbál átpréselődni.

A feltaláló szerint nincs jobb
Kimball videója szerint találmánya sokkal praktikusabb, mint a fotósok bármelyike által használt többi megoldás, amiket alaposan eltúlozva be is mutat a videóban.
Szerinte, akiken több gép lóg, azok folyton azzal bajlódnak, hogy mikor melyik gépet használják, és melyik hogy van beállítva. Akik egy gépen cserélgetik az objektívet, azok vagy ugráltatják az asszisztensüket, hogy mikor milyen objektívet adon nekik, vagy folyton szerte széjjel hagyják az objektíveiket, amiket aztán keresgélhetnek, vagy el is hagynak. Ráadásul szerinte így folyton egy táskányi holmit cipelnek magukkal….de az ő találmánya megoldás minderre.

Szerintem van jobb
Mondjuk a hazánkban is egyre népszerűbb övtokok, és egyéb megoldások, mint a NewsWear mellény használatát meg se említi, mint lehetőséget. Egyetlen halvány utalása rá annyi, hogy miért rejtegetnéd, hogy mivel dolgozol? Szerintem mondjuk azért nem árt, hogy ne legyen a tolvajok előtt se annyira szem előtt minden eszközünk (mert ugye jobb félni, mint megijedni). Meg a már említett probléma, hogy egy tokból (ami alulról tartja ami benne van) nehezebben esik ki az objektív, mint egy felső felfüggesztésből, ami véletlenül is kioldhat.

Minden esetre ha praktikusnak tartod a találmányát próbáld ki, ha egyszer elkészül. Én is megnézném a gyakorlatban, hogy milyen. Sőt ehhez addig is hozzájárulhatsz a projekt Kickstarter oldalán.

Te milyen megoldással fotózol, és mit gondolsz az új találmányról?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!