Megjelent a Canon EOS 6D

További termékfotókért katt a képre!

A Canon bemutatta legújabb full-frame fényképezőgépét. Az érzékelőfelbontásban konzekvensen nem folytatják a számháborút, a paraméterek viszont kicsit kuszán alakulnak. Most akkor ez teljesen új kategória, vagy az eddigi 5D kategória új gépe más típusjelzéssel?

Nem nő tovább a felbontás
A 6D “csak” 20 megapixeles érzékelőt kapott, ami alatta marad a Nikonnál divatossá vált 24 megapixeles felbontásnak, de így még mindig nagyobb a felbontása, mint a Canon csúcsgépének. Ez illeszkedni látszik a Canon jelenlegi cégpolitikájába, hogy nem a felbontási versenyt erőltetik, inkább az érzékenységen és egyéb paramétereken igyekeznek javítani.
Mivel a 6D érzékelőjének képpont mérete valamivel kisebb a “mindössze” 18 megapixeles 1DX pixelméreténél, valószínűsíthető, hogy érzékenység és zaj tekintetében sem annyira jó, mint a csúcsgép.

Alacsonyabb kategóriás AF
Valamivel jobbnak ígérkezik viszont a félprofi kategória full-frame gépeként nem olyan régen megjelent 5D mkIII-nál. Ezt tükrözi az is, hogy míg a legújabb 5D modell csak -2EV autófókusz érzékenységet kínál, a 6D paraméterei egy teljes blendével jobb AF teljesítményt igérnek. Mindezt viszont jóval kevesebb, mindössze 11 AF pont mellett. A DPreview cikke alapján ezek az AF pontok is nagyjából ugyanazon a területen helyezkednek el, amin korábban az 5D mark II 9 AF pontja osztozott egymással.  Ami aggasztóbb, hogy ezek között előre láthatólag mindössze egyetlen egy, a középső lesz kereszt szenzoros AF érzékelő. Kérdés persze, hogy a 6D AF rendszere milyen pontossággal és gyorsan dolgozik. Főleg az 5D mkII hiányosságainak ismeretében.
Míg tehát az 5D mark III egy profi váz autófókusz képességeit – és pilótavizsgás AF beállításait – kapta, addig az új belépőszintű gép egy ennél jóval egyszerűbbet kapott, ami viszont így is tökéletesen elegendő lehet a legtöbb hétköznapi felhasználáshoz, és nyilván bizonyos profi felhasználásokhoz is. A kérdés az lesz, hogy hol húzódik a határ ezek közt és kinek mennyire felel meg, amire aligha lehet általánosságban választ adni – mégkevésbé látatlanban. Ráadásul az új gép mattüvege is cserélhető, ami sok hobbifotós fő kifogása volt az 5D frissítésekor.

Hasonló, de megváltozott kialakítás
Az új modell megjelenésében hasonlít az 5D mark III-hoz, de a váz kisebb méretű, és a kezelőszervek is egyszerűsödtek egy keveset. A 7D-vel megjelent fotó/videó mód kapcsoló ugyanott található rajta, mint az 5D mk3-on is, akárcsak a ki-be kapcsoló. Megkapta a módválasztó tárcsát rögzítő gombo is, de eltűnt az exponáló gomb melletti M fn gomb, az 5D képernyője mellett található gombok mindegyike, és a joystick a hátsó tárcsa közepére került. Vagyis a kezelőszervek elhelyezésével is spóroltak a készülék méretén.

Az új belépőszintű full-frame vázba csak egy SD kártya aljzat került, szemben az 5D mark III CF+SD kettős aljzatával, és a hasonló kategóriának szánt Nikon D600 dupla SD aljzatával. Különlegessége viszont az új gépnek, hogy a Canon DSLR-ek közül elsőként kapott beépített WiFi adóvevő és GPS vevő modult, vagyis ezeket már nem külön tartozékként kell a géphez megvenni, hanem gyárilag benne van.

A Canon EOS-6D főbb tulajdonságai:

  • 35,8×23,9 mm-es Full frame 20,2 megapixeles CMOS képérzékelő
  • DiGiC 5+ képfeldolgozó rendszer
  • 11-pontos AF rendszer, -3 Fé-től működőképes (5D Mark II: -0,5 Fé-től, 5D Mark III: -2 Fé-től)
  • 63 zónás fénymérés (5D Mark II: 35 zónás)
  • ISO100-25600 érzékenység (ISO50 és 102400 értékekre kiterjeszthető)
  • Full HD videó, 24, 25 és 30 kocka/mp sebességgel és sztereó hanggal
  • Manuális beállítások mozgóképnél is
  • 3″-os, 3:2 oldalarányú, 1,04 millió képpontos LCD
  • Expozíció késleltetés: 60 ms (5D Mark II: 75 ms)
  • 4,5 kép/mp sorozat
  • 97%-os keresőkép lefedettség
  • HDR mód
  • Többképes expozíció
  • Beépített Wi-Fi és GPS
  • Canon EOS Remote támogatás iOS és Andriod vezérléshez
  • 100 000 expozícióval tesztelt zárszerkezet
  • 144,5×110,5×71,2 mm, 770 gramm
  • SD kártyafoglalat, UHS-1 kompatibilitás
Elolvashatod a hivatalos sajtóközleményt, a Pixinfon a közlemény alapján íródott cikkük és a DPreview pedig egy gyorstesztet közölt saját személyes tapasztalataik alapján, míg a FotoTV videót is készített róla a PhotoKina sajtóbejelentésén.

Te mit gondolsz a 6D-ről?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!