Számháborút nyer a törpegép

Remélem a méretarány nagyjából stimmel
Illusztráció

Ilyen címmel érkezett a Samsung legújabb bridge gépének bejelentéséről szóló hír. De hogy ennek mi értelme? Nem szeretek kompakt gépekkel foglalkozni, nem is nagyon teszem, és a számháború is inkább idegesít, mint érdekel, de nehéz mellette elmenni szó(kép) nélkül.

A Samsung új aprósága hatalmas zoom tartományt kínál, ami valószínűleg tényleg világelső. A közlemény szerint 57 900 Ft áron kapható Samsung WB100 22.3-580 mm közötti zoom átfogást biztosít, mindezt 3.1-5.9 fényerejű Samsung lencsékkel. A képen látható összehasonlítás a Canon és Nikon (szintén saját lencsékkel szerelt, és kb százszoros árú) profi 600 mm teleobjektíveivel elég övön aluli (remélem, a méretarány nem csak nagyjából stimmel – különben már nem is látszana a képen a Samsung gép).
Végtére is pontosan ezt igérik ezek az olcsó bridge gépek. A profi fényképezőgépek lehetőségeit szinte kompakt gép méretében – sugallva, hogy mindezt kompromisszumoktól mentesen persze. Aki erre vágyik, lelke rajta, de azért gondolkozzon el egy kicsit. Nem a méret a lényeg, de mégis csak számít.
Persze igaz a nagy zoom felvetés más szempontból is. A képen látható két “mozsárágyú” zoom tartománya egyaránt nulla. Fix objektívek lévén a zoom kifejezés sem értelmezhető náluk. Szóval a kis bridge gép – bármelyik zoomos gép – többet kínál náluk ebben a tekintetben. Hogy kinek mire van  ténylegesen szüksége, az egy másik kérdés.

Én még mindig úgy gondoltam, hogy pont a bridge gépek a leghaszontalanabbak. Nem csoda, hogy ezt a kategóriát kezdik ki leginkább a tükörnélküli MILC gépek – óhatatlanul átvéve a bridge gépek számos jellemzőjét. Kicsinek túl nagy, nagynak túl kicsi, komolynak komolytalan, komolyalannak meg messze nem olyan univerzálisan használható, mint egy mobiltelefon…..vagy egy DSLR.

Te milyen gyakran hagyod otthon a mobilnál nagyobb fényképezőgéped, mert “túl nagy”?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!