41 megapixeles mobil a számháborúban

41 megapixel egy telefonban

Egész pályás letámadásnak is nevezhetnék, amit a Nokia bedobott a mobil fotózás piacán. Legújabb PureView 808 készülékük 41 megapixeles felbontást ígér a szokásosnak mondható okostelefon funkciók mellett.

A Nokia talán megirigyelte az iPhone által kivívott legnépszerűbb fényképezőgép címet, amit még az Androidok tömeges sikere sem tudott elhódítani tőle. Persze ennek zömében azért az az oka, hogy Androiddal több gyártó kínál megannyi féle modellt, mint ahány féle iPhone-t valaha gyártott az Apple. Az Android piac így nagyon töredezett, míg az Apple készülékek közt 3-4 féle modell könnyebben uralja a sattisztikát.

A legnagyobb felbontás versenyében viszont a Nokia még a Nikon 36 megapixeles D800-ára is jócskán ráigért, ami nem csak a mobilgyártókat lesz kénytelen komoly érzékelő fejlesztésere sarkallni, hanem a fényképezőgép gyártókat is. Bár a Canon épp nemrég jelentette be az 1DX bemutatásakor, hogy ők nem akarják a felbontási versenyt szítani, mert inkább a képminőség és zajszint, illetve az egyéb funkciók fejlesztésére koncentrálnak.

További tesztképekért kattints a képre!

A Nokia okosan csinálja
Ugyan sokan kritizálják a Nokia hatalmas felbontású telefonjának ötletét, azért érdemes figyelembe venni, hogy az érzékelő felbontása mellett komoly figyelmet fordítottak az elé szerelt optikára is.  A mobil egy 24 mm látószögnek megfelelő 2.4 fényerejű Carl Zeis optikát kapott. A hatalmas felbontást pedig elsősorban arra használja a telefon, hogy minőséromlás nélküli zoomolást tegyen lehetővé. Ugyan az optika fix, de ha 41 megapixel helyett csak az   általában bőségesen elegendő 5 megapixelen használjuk a telefont, akkor egy 3x zoom tartomány (24-70 mm ekvivalens) flexibilitását kapjuk. Illetve az óriási érzékelő pixeleinek interpolálása révén javítható a telefon képminősége zajszintje is, ami a megfelelő szoftveres feldolgozással kevesebb fénymennyiségnél tisztább, kevésbé zajos képet eredményezhet kisebb felbontások esetén.
A telefon Full HD videó felvételre is alkalmas, ahol 4x zoomot tesz lehetővé a túlméretezett érzékelő felbontás, míg a 720p videónál 6x zoom áll a felhasználó rendelkezésére.

A készülék legnagyobb hátrányának legtöbben azt tartják, hogy a legkevésbé elterjedt Symbian rendszert használja, az Android vagy Windows Mobile platformok helyett. Éppen ezért sokan aban bíznak, hogy hamarosan jön majd egy utód modell, ami ezt a hiányosságot is orvosolja majd.

A készülék első néhány teszt fotója megtekinthető a blog Facebook oldalán.

Neked hány megapixelre van szükséged a mobilodban?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!