Nikon 800mm: új mozsárágyún dolgozik a Nikon

Nikkor 800mm f/5.6 FX VR

A Nikon tegnap jelentette be, hogy dolgoznak egy Nikkor 800mm f/5.6 FX VR fix gyújtótávolságú teleobjektíven. Az új szuper-teleobjektív a sport- és főleg a természetfotósoknak fog majd jól jönni a full-frame érzékelős gépeken.

A tegnapi bejelentés egyelőre csak a fejlesztésről szól. Hogy mikortól lesz megvásárolható az új Nikon nagytele, egyelőre nem tudni, ahogy azt sem, hogy milyen áron kínálják majd, amikor kapható lesz. Erre az extrém nagy gyújtótávolságú objektívre különösen azért van szükség, mert a Nikon profi gépei egytől-egyig mind full frame érzékelővel készülnek a D3 bejelentése óta. A Nikon jelenleg elérhető legangyobb gyújtótávolságú teleobjektíve a Nikkor 600mm f/4D ED-IF AF-S II. Ennek súlya tömege közel hat kilogram, magyarországi ára pedig 2,5 millió forint körül mozog, Amerikában közel 10 ezer dollár.

Bár a Canon a digitális kor kezdete óta kínál a fotósoknak cropos vázakat, mégis régóta megtalálható objektív kínálatukban a 800 mm gyújtótávolság is. A Canon EF 800 / 5.6 L IS USM listaára valamivel 4 millió forint felett van, tömege pedig kb. 4,5 kg. Amerikában 14 ezer dollár körül árulják, és ott még elérhető készlet is előfordul belőle néhány boltban. Magyarországon – érthető módon – csak rendelésre kapható, még a kiemelt Canon Pro Dealer boltok sem tartanak belőle eladó példányt. Kipróbálható volt viszont nemrég a Kopaszi Gátnál megrendezett fotós fesztivál teraszán (utolsó képek). Vélhetően a Nikon változat sem lesz gyakori termék a magyar boltok polcán, ha egyszer megjelenik majd. A fotósok először a lancashire-i brit Nyílt Golf Bajnokságon találkozhatnak vele, melynek a Nikon ’93 óta szponzora. A prototípus hivatalos szakmai bemutatására a Photokinán kerül majd sor szeptemberben.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!