Nikkor 1200-1700 mm szuper-teleobjektív

A Nikkor 1200-1700 f/5.6-8 P IF ED nem egy könnyen mozgatható jószág

Nem egy könnyen mozgatható jószág

Már többször írtam a Nikkor 1200-1700 mm F5.6-8P IF ED szuper-teleobjektívről. A bestiaként emlegetett monstrum mindig komoly csodálkozást és értetlenkedést szokott kiváltani.

A monstrum csak olyan ritka esetekben szokott előkerülni (jobbára a Reuters valamelyik raktárából). Dolgozni és mozgatni közel egyformán nehéz feladat, így akinek van, az is csak akkor használja, ha kisebb, könnyebb és olcsóbb objektívvel nem tudják kiváltani, illetve ha semmi mód nincs közelebb férkőzni a fotótémához.
Ilyen eset volt Ferenc pápa első bemutatkozása, valamivel korábban Sarkozy elnök fotózása a Bastille napi parádén és a francia terroresemények is.

Nikkor 1200-1700 a Koshien Stadionban, 1990-ben

Koshien Stadion, 1990

A gyártó weboldala szerint 1990-ben használták először egy a Koshien Stadionban megrendezett baseball meccsen. A 16 kilós monstrum szállítására használt ládát pedig állítólag egyszerűen csak koporsónak hívják mérete és formája miatt. A  Cameraegg arról is mutat képeket, amint 2008-ban az Akiroom.com munkatársai kicsomagolnak egy ilyen ritkaságot.

Az objektívnek szinte minden említésekor felvetődik, hogy vajon mibe kerül egy ilyen darab. Többen a 8-18 millió forintos árfekvésbe saccolják és Nico van Dijk weboldala szerint is egykori 60 ezer eurós (kb 18 millió forint) ára miatt nem kelt el belőle nagy mennyiség.
A Flavors of Thought blogon megjelent 10 legdrágább objektív listájából viszont egyszerűen kihagyták, így ez a lista sem ad túl sok támpontot.

Zoom-Nikkor-1200-1700mm-f5-1.6-8P-IF-ED-lens

Nikkor 1200-1700mm f/5.6-8P IF-ED

Megkérdeztem a Nikon Magyarországot is, ők azt a felvilágosítást adták, hogy a szóban forgó optika nem szerepel a forgalmazott termékek között. Csak egyedi megrendelésre gyártják és sajnos az áráról sem tudnak információval szolgálni, sőt azt sem tudták megmondani, hogy a megrendeléstől számítva mennyi idő múlva tudnák leszállítani. Annyi viszont biztos, hogy nem épp széria alkatrészekből készül és különösen a nagy átmérőjű, különlegesen jó minőségű lencsék előállítása igencsak különleges művelet, amivel nem haladhatnak valami gyorsan.

Korábban a Canon termékei között is szerepelt egy 1200 mm gyújtótávolságú ritkaság. Ennek az áráról a Canon Magyarország sem tudott felvilágosítást adni, de már nem árulják. Azt ők is megerősítették, hogy csak külön rendelésre gyártották és a véteálár egy részét előre ki kellett fizetni. Ma már “mindössze” 800 mm-es gyújtótávolság a legnagyobb a Canon kínálatában, amelyik gyújtótávolsággal a Nikon is nemrég adta ki legújabb objektívét.

Szóval ne nagyon akarj 800 mm feletti gyújtótávolságú objektívet! Beszerezni és ezeknek pusztán az árát kideríteni is majdnem olyan nehéz, mint cipelni őket.

Nikon1200-1700-FOV-horizontal

Ezt látja a Nikon Bestia

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!