Egy éve tett esküt Barack Obama elnök

Barack H. Obama amerikai elnök beszéde prágai hallgatósága előtt első hivatalos európai útja során.
Prága, Cseh Köztársaság. 2009. április 05.
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

2009 január 20-án tett esküt Obama elnök a washingtoni Mall-on összegyűlt hatalmas tömeg előtt. Az USA negyvennegyedik elnökének eskütétele szerencsére nem csak a bakik miatt lett emlékezetes, hanem többek között azért is, mert soha nem dolgoztak még fel elnöki beiktatást ennyi féle módon.

Például Obama az első az USA elnökeinek sorában, akinek a beiktatásával kapcsolatos anyagokat a Fehérház honlapján nyilvánosan közzétették.

Természetesen az nem újdonság az elnöki beiktatások történetében, hogy hatalmas a sajtó érdeklődése is, és hogy a világ szinte valamennyi lapja – jobbára címlapon – foglalkozott az eseménnyel. A Newseum címlaptára több mint 700, a világsajtóban megjelent címlapot őriz a beiktatásról. Érdemes megfigyelni, hogy nagyon sok helyen választották ugyanazt a képet, sőt az is viszonylag elenyésző, hogy az egyes lapok legalább más vágásban és szerkesztéssel közöljék a kiválasztott hírügynökségi képet.

Persze nem meglepő a választás, mivel az elnököt védő golyóálló üvegfalon belül soha nem tartózkodhatott fotós, így a különleges engedéllyel rendelkező Chuck Kennedy egész alakos képe az egyetlen, ami úgy ábrázolja az elnöki párt az eskütételkor, hogy az üvegfal és a mikrofon nem látszik a képen. A McClatchy-Tribune fotóriportereként dolgozó Kennedynek – aki azóta az elnöki fotós stábot erősíti – ugyanis sikerült kijárnia a szigorú elnöki testőrség – és egyéb szenátusi szervezőbizottságok – engedélyét egy távvezérelt fényképezőgép telepítéséhez, és ahogy azt várta is, különleges képet alkotott, amilyet előtte még senki. Ahogy az lenni szokott, természetesen a vélemények megoszlanak. Van aki szerint nem is olyan jó ez a szög, így a kép sem olyan hatásos, van aki hiányolja a képről az eskü szövegét előmondó főbírót (ki kíváncsi rá mikor az elnök tesz esküt?), és van aki a több millió embert hiányolja a képről.
Szerintem ez egy nagyon jó kép, és az elkövetkező elnöki beiktatásokra rendszeresíteni fogják ezt a gépállást, ahogy az már számtalan esetben történt a hasonló elsőre különleges hatású, onnantól rutinná váló távvezérelt gépekkel.

A Boston Globe válogatása igyekszik átfogóan bemutatni az eseményt, így még felülről is megtekinthetjük az eskütételt. Ez főleg azért érdekes, mert – akárcsak a magyar Parlament feletti légtérben – az elnök közelében is légtér zárlatot szokás elrendelni, különösen az ilyen nyilvános szereplések alkalmával. Az AP hírügynökség és a CNN azonban erre is megtalálta a megoldást: a GeoEye segítségével készítettek műhold képet.

Obama_inauguration_gigapan

Gigapanorámáért katt a képre!

Többen is akadtak a sajtótribünön, akik az eseményről gigapanorámát készítettek. Az AP hírügynökség panoráma felvételének részletei nem ismertek. David Bergman panorámája 220 felvételből illesztett össze egy 1474 megapixeles panorámaképet, amin elképesztő részletességgel látszik mind az eskütétel, mind a helyszín és az egybe gyűlt mintegy kétmilliós tömeg. Nem csoda, hogy újszerű fotóját több mint tizenegy millióan nézték meg.

Ugyanezt a látványt dolgozta fel újszerű formában az a Photosynth, amiben az eseményről elérhető képeket felhasználva egy jól bejárható 3D panoráma készült, amiben tetszés szerint ugrálhatunk az egyes helyszínek között, és megtekinthetjük a hozzájuk tartozó látványt. Ez a synth egyébként 613 db képből készült, és a lefedett tér méreteihez képest nem meglepő, hogy mindössze 58%-osan fedik le a területet. Mégis elég átfogó képet mutatnak a helyről és az eseményről.

Így a végére hagyva az elnöki beszéd videó felvétele már nem is olyan izgalmas, hiszen az “csak egy átlagos videó” egy politikai beszédről:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!