Téged is szexbotrányba keverhetnek netre feltöltött fotóid

Tömeges visszaélés

Egy új internetes jelenség tette próbára a fotós és modell szakma hitelét és türelmét is a napokban. Bebizonyosodott, hogy komoly veszély forrás lehet a mindent bárkivel megosztó internet és az a téves közvélekedés, hogy ami az Interenten van, azt bárki szabadon használhatja bármire. Most egy csapat modell lány kapott kemény leckét, de te is könnyen járhatsz így.
Most nem arról van szó, hogy az utcán lefényképez valaki, vagy összegyűjtik a rólad készült képeket egy számítógépről. Azokkal a képekkel kezdtek tömegesen visszaélni, amik bárki számára könnyedén hozzáférhető.

Szinte egyként hördültek fel a divat szakma köré szerveződött Modellonline közösségi oldal felhasználói, mikor fény derült a legújabb szex botrányra. Pár napja kiderült, hogy több szex oldal is visszaél a modellek közösségi oldalra feltöltött képeivel és neveivel.
A jellemzően egy üzemeltető által működtetett oldalak egyszerűen letöltötték a modell karrierjüket építgető lányok képeit, és nevükkel, vagy bizonyos esetekben akár a modell oldalukra mutató hivatkozásokkal feltöltötték saját szex oldalaikra, ahol így a modellek képei pornó képek/videók, és hasonló hirdetések között jelentek meg.

Elkövetői szándékok
A képek és nevek felhasználásából jól látszik, hogy az oldalak közvetlenül nem állítanak a lányokról semmit, nem róluk szóló hírbe foglalva szerepelnek, csak egyfajta ömlesztett adathalmazként. Ennek vélhetően két célja lehet, az egyik, hogy az olvasókban azt a téves illúziót keltsék, hogy itt milyen sok modellről találnak további rengeteg fotót, illetve még inkább, hogy az oldalak közti belső hivatkozások, és a rengeteg felsorolt kép és név révén a keresőket befolyásolják, elhitetve velük, hogy ezek is mind hasznos tartalmak, miközben jobbára akár a képekre, akár a nevekre kattintva csak ugyanoda, vagy egy másik, megtévesztésig hasonló ömlesztett oldalra lyukad ki a látogató.

Nem árt arról is megemlékezni, hogy van/lehet a jelenségnek egy médiahack jellege is. Az elkövető általában nem azért tesz valamit, mert azt várja, hogy a lebukása utáni felháborodás majd reklámot csinál neki. A jelenség mégis gyakran működni szokott, mert a régi szakmai elv szerint a negatív reklám is reklám, és könnyen eredményezheti, hogy egy kedvezőtlen hír nyomán is megnő egy oldal látogatottsága, ismertsége, ami végső soron többet használ nekik (például oldalletöltésekben, reklámmegjelenésekben, és akár reklám bevételben is, de akár később visszatérő látogatók számában is), mint amennyi káruk származhat akár még egy birságból is. A másik fél pedig akár azt a következtetést is levonhatja ebből, hogy bizony nemhogy hibát követett el, de kifejezetten megérte neki.
Éppen ezért prakitikusabb ilyen esetekben a jogsértőket nem linkelni, sőt én még az oldal megnevezésétől is tartózkodnék, mert egy talán teljesen ismeretlen oldalt egy ilyen botrány, akár közismertté is képes tenni.

Súlyos jogsértés
Az igencsak visszatetsző próbálkozás alapvetően sérti az érintett modellek személyiségi jogait, megsérti jó hírnévhez való jogaikat, sérti az adatvédelmi törvényeket, hiszen az érintettek nem járultak hozzá adataik bármilyen felhasználásához, és ezúttal kivételesen talán utolsóként említeném, hogy sérti a fotókat készítő fotósok szerzői jogait is.

Ellenlépések
Mint a Modellonline oldal nyomán a FotóSarok, és néhány másik oldal is közzétette, a közösségi oldal üzemeltetőinek nincsen köze a történtekhez, és megtették a szükséges lépéseket a helyzet rendezésére.
Hivatalosan felkérték a visszaélést elkövető oldal üzemeltetőit a jogsértő tartalom eltávolítására, ami a válaszuk alapján hamarosan meg is történhet.

Ezzel együtt arra buzdítják a modelleket, hogy ne töröljék magukat a közösségi oldalról (aminek tényleg nincs sok értelme), hanem állítsák át profiljuk láthatósági beállításait, hogy idegenek ne láthassák a képeiket. Sajnos ez a módszer ugyanakkor nem akadályozza meg ezt a visszaélést, ha valaki már tagja az egyébként ingyenes, és mindneki számára nyitott rendszerbe.

Ennyivel megússzák?
Előre kitervelten, és valószínűsíthető rosszhiszeműgéggel, de minimum haszonszerzési céllal követték el, amit tettek. A büntetés mégis csak annyi lenne, hogy kedvesen megkérik őket, vegyék le a képeket (ezzel egyúttal magát a bizonyítékokat is megsemmisítve)? Aztán mintha mi sem történt volna elsétálnak, és a “remek” ötletet később bármikor – akár más felületről képeket szerezve újra hasznosíthatják?

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy nem csak kijárna a visszaélésért az elkövetők jogi felelősségrevonása, de nevelőbb célzatú is lenne. Nem csak bennük tudatosítaná, hogy milyen csúnya dolgot műveltek, de talán képes lenne más hasonló próbálkozókat eleve elrettenteni, hogy egyáltalán próbálkozzanak bármi hasonlóval.

Te hogyan kezelnéd ezt a helyzetet?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!