Meghökkentő exposzám

Canon-shutter_EOS

Az expo (hivatalos nevén expozíció) szám beszédesebb angol nevén actuation vagy shutter count olyan a tükörreflexes fényképezőgépeknél, mint a futott kilométerek a használt autóknál. De az érték kiolvasásáról mindenki mást mond.

Vannak programok, amik – és főleg használóik – azt állítják, hogy egy képfájlból meg tudják mondani a pontos expószámot. A márkaszervíz pedig azt állítja, hogy az expószámot csak közvetlenül a gépből lehet kiolvasni az általuk használt szoftverrel. Van aki meg azt állítja, hogy ugyanazt a szoftvert használja ő is otthon, mint a Camera kft szakemberei. Minden esetre a vélt és valós zárszámláló állások eléggé el tudnak térni egymástól. A hivatalos pedig az, amit a márkaszervíz mond.

Velem épp most történt meg, hogy el szeretnék adni egy fényképezőgépet, amiről úgy gondoltam, hogy az utolsó zárcsere időpontját és az azóta igencsak felületessé vált (ki)használtságát ismerve bátran állíthatom, hogy 10 ezer körül lehet, legrosszabb esetben is legfeljebb 20 ezer kép készült vele az új zárral.

Egy vevő jelölt azonban kipróbálta, megbűvölte saját programjával, és az általa kiolvasott 50 ezres érték alapján kezdte sokallni, illetve alkudni az árból. Persze a korábbi tapasztalatok miatt már nem hittem a házi kiolvasásnak, így ha már ott volt dolgom, megnézettem a Camera kft-vel is a hivatalos értéket. Ők pont egy tizedét számolták az érdeklődő által kiolvasott értéknek, vagyis a zárral alig több mint ötezer kép készült a zárcsere óta.

Hogy a történetet felgöngyölítsem, azt hiszem, hogy előszedem a géppel készült képeket, és összeszámolom őket, de az 5000 valahogy hihetőbbnek tűnik, mint a tízszerese.

Tanulság az nincs. Talán, hogy ne higyjünk el mindent mindenféle ismeretlen szoftvernek.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!