Meghökkentő exposzám

Canon-shutter_EOS

Az expo (hivatalos nevén expozíció) szám beszédesebb angol nevén actuation vagy shutter count olyan a tükörreflexes fényképezőgépeknél, mint a futott kilométerek a használt autóknál. De az érték kiolvasásáról mindenki mást mond.

Vannak programok, amik – és főleg használóik – azt állítják, hogy egy képfájlból meg tudják mondani a pontos expószámot. A márkaszervíz pedig azt állítja, hogy az expószámot csak közvetlenül a gépből lehet kiolvasni az általuk használt szoftverrel. Van aki meg azt állítja, hogy ugyanazt a szoftvert használja ő is otthon, mint a Camera kft szakemberei. Minden esetre a vélt és valós zárszámláló állások eléggé el tudnak térni egymástól. A hivatalos pedig az, amit a márkaszervíz mond.

Velem épp most történt meg, hogy el szeretnék adni egy fényképezőgépet, amiről úgy gondoltam, hogy az utolsó zárcsere időpontját és az azóta igencsak felületessé vált (ki)használtságát ismerve bátran állíthatom, hogy 10 ezer körül lehet, legrosszabb esetben is legfeljebb 20 ezer kép készült vele az új zárral.

Egy vevő jelölt azonban kipróbálta, megbűvölte saját programjával, és az általa kiolvasott 50 ezres érték alapján kezdte sokallni, illetve alkudni az árból. Persze a korábbi tapasztalatok miatt már nem hittem a házi kiolvasásnak, így ha már ott volt dolgom, megnézettem a Camera kft-vel is a hivatalos értéket. Ők pont egy tizedét számolták az érdeklődő által kiolvasott értéknek, vagyis a zárral alig több mint ötezer kép készült a zárcsere óta.

Hogy a történetet felgöngyölítsem, azt hiszem, hogy előszedem a géppel készült képeket, és összeszámolom őket, de az 5000 valahogy hihetőbbnek tűnik, mint a tízszerese.

Tanulság az nincs. Talán, hogy ne higyjünk el mindent mindenféle ismeretlen szoftvernek.

Readers Comments (5)

 1. Az nem lehet, hogy külön van egy szám ami az egész gépre vonatkozik (egy elvi szám a gép eddigi élettartamára, főalkatrész cserék nélkül) és van külön tárolt érték a zárra?

 2. Ha zárcserénél nem nullázták a számlálót, akkor reális lehet az 50k.
  Mert biztos, hogy nem a zárszerkezet tárolja az adatot, hanem a váz valahol.

  Viszont ha lehet valahogyan nullázni ezt, akkor meg mi van ha valaki nullázta a gépét 40e után és utána még beletolt 15-20at, majd eladja úgy.
  Paranoia kéremszépen 😀

  Nikon gépek minden kép exifjébe ténylegesen beleírják az exposzámot.

 3. A Nikon pl csak akkor nullázza a számlálót ha minden mechanikát kicseréltetsz a gépedben.

 4. Na és akkor arról még nem beszéltünk, hogy miért is kellett a piacvezető gyártó vázában 20-30, vagy akár 40 ezer expó után zárat cseréltetni 😉

Comments are closed.