Ügyesen elosztották a TIPA díjakat egymás közt

Ahogy minden évben, a díjak odaítélésénél most is nagyon ügyeltek, hogy az összes márkának hasonló arányban jusson az idei TIPA kereskedelmi díjakból, hiszen minden márka előszeretettel reklámozza magát ezekkel.

A Canon négy profi terméke (1DX, 5D mark III, C300 film kamera és 8-15/4 halszem zoom objektív) és két konzumer terméke (PowerShot G1x kompaktgép és PIXMA MG8250 nyomtató) is bekerült az idei TIPA díjazottak közé, de a többi gyártóval sem fukarkodott a díjakat odaítélő bizottság. Hogy egyik márka hívei se nagyon panaszkodhassanak, a Nikonnak is jutott 3 díj (D5100, D800, SB910), akárcsak a Fujinak, Sonynak. A Samsungnak négy is jutott, bár ezek közül csak egy volt fényképezőgép, egy mobiltelefon (Galaxy Nexus) és egy TV, meg egy monitor volt. Az Epson, Panasonic, Olympus, Sigma és Vanguard 2-2 díjjat nyert, míg az Adobe, Leica, Nokia, Gitzo/Manfrotto, Pentax, Tamron, Wacom és az X-Rite egy-egy díjjal büszkélkedhetnek a maguk kategóriáiban.
Érdemes kiemelni, hogy a Sony egyik díját a páratlan újításnak minősített XQD memóriakártya fejlesztésével  nyerte el, míg az Adobe díját a legjobb fotós szoftvernek minősített Photoshop Elements 10 nyerte el. Az érthető, hogy nem a PhotoShop CS6 kapta a díjat, hiszen az jelenleg még csak béta verzióban elérhető, viszont a LightRoom 4 már hivatalosan is kapható, így a jelek szerint annak nem szántak díjat.

Kiegyensúlyozott eloszlás
Bár a Canon egyértelműen a legtöbb díjat zsebelte be idén (nem is késlekedtek sokáig egy sajtóközlemény kiadásával), az ítészek tényleg minden évben kínosan ügyelnek rá, hogy másoknak is jusson a díjakból, és ne boruljon fel túlságosan az egyensúly a különféle kategória díjak között, arról nem is beszélve, hogy ugyanaz a gyártó nyerje több évben is az adott kategóriát. Helyette inkább olyan sok féle kategóriával dolgoznak, hogy ne nagyon okozzon gondot, ha közel azonos termékeket kellene egyformán díjazni.
Ahogy egy barátom fogalmazott a hír hallatán, a gyerekek között szokás ilyen finom arányérzékkel elosztani az édességeket, nehogy valaki megsértődjön, hogy a másiknak több jutott.

Erre mi sem jobb példa, mint az, hogy idén a Canon EOS 5D mark III fényképezőgépe a legjobb video DSLR kategóriában nyert, míg az általában közvetlen vetélytársnak tekintett Nikon D800 a legjobb DSLR expert címet kapta, az Canon EOS 1DX, pedig a legjobb profi DSLR lett.

A díjazott termékek, és nyertes kategóriáik a TIPA díj honlapján megtekinthetők.

Te hogyan osztottad volna el a díjakat az idei termékek között?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!