Multimédia: ritka szakmák nyomában a Metropol

KalapKeszito-szakma-photoKatonaLaszloMetropol

Így készül a kalap – Fotó: Katona László/Metropol

A Metropol is csatlakozik az egyre népszerűbb multimédia divathoz. Hagyományos szakákat bemutató sorozatukban ritka mesterségek képviselőit mutatják be munka közben. A fotókkal indult riport sorozat videó alkotásokkal folytatódik.

Míg Pályi Zsófia (Origo) és mások (én is) főleg álló képek és hangfelvételek összhatásaként alkotnak hangos képriportokat vagy mint Móricz Simon és Szandelszky Béla is, legfeljebb rövid videó snittekkel egészítik ki multimédia anyagukat, addig a Metropol fotóriportere Katona László inkább videóval kezdett újabban dolgozni, és a forgatás mellett az állóképek inkább csak kiegészítőként jelennek meg az anyagban. Na meg persze azért készülnek, hogy a nyomtatott lapban is megjelenhessen kép a történethez.
Az apáról fiúra öröklődő régi szakmákat bemutató sorozatnak a kalapos története a második, a hangszerkészítőről szóló pedig legfrissebb, harmadik eleme.
A sorozatot egy terézvárosi galvanizáló üzemmel kezdték. Ebben azonban csak két kép jelent meg a szöveg kíséreteként. Mint Lacitól megtudtam, a képgalériás és/vagy videós koncepció már ekkor is élt a fejükben, sőt forgatott, és fényképezett is, de a kettős feladat elsőre komoly kihívást jelentett, így inkább nem is jelent meg a videó, sőt a képekből is csak egy pár.

Nagy kihívás mindent egyszerre csinálni
A projekt érdekessége, hogy pont a főleg nyomtatott lapként számontartott Metropolnál jelentek meg multifunkciós fotóriporterek. Ezzel szemben a nagyobb, kifejezetten online lapok (pl. Orio, Index, stb), ahol egyáltalán nincs nyomtatott kiadvány, de még az olyan nyomtatott lapot is készítő szerkesztőségek is, mint a NOL, vagy a HVG, inkább külön videós stábot alkalmaznak. Így akár ugyanarra az eseményre is külön fotóriportert és forgatócsoportot küldenek, minthogy a fotós dolgozzon operatőrként is.

Talán ennek előnyeit ismerték fel a Metropolnál is. A harmadik anyagot már egy egész Metropol stáb készítette, hiszen Kurucz Tünde újságírót elkísérte Kálló Péter is fotózni, hogy Katona László nyugodtan koncentrálhasson a videóra. Bár, mint elárulták, ezt egyáltalán nem szakmai döntés szülte, hanem a riportalany és a fotós ismeretsége.
Azt a nézetem azonban az operatőrré avanzsált fotós, Katona László is osztja, hogy a fotós és operatőr munka csak ilyen jellegű, nyugalmasabb, ha úgy tetszik, csak ennek az egy kamerának megrendezett témáknál, és csak akkor kivitelezhető együtt, ha egyébként bőven áll rendelkezésre idő a forgatáshoz és fotózáshoz is. Egy hétköznapi sajtótájékoztatón, vagy más komolyabb sajtóeseményen, amit nem ennek az egy multifunkciós riporternek rendeznek, és ahol kizárt, hogy kérésre megálljanak, vagy megismételjenek valamit, szinte lehetetlen mindkét munkakört egy személyben hiánytalanul ellátni.
Egyetlen – a hangszerkészítő anyagban jól hallható – szépséghibája a külön dolgozó fotósnak, hogy néha belekattog a videó felvételbe, ami persze a forgatás során az együttműködés és az utólagos szerkesztés fejlesztésével ki lehet küszöbölni.

Szakmák, mesterségek eltűnőben sorozat:

Mit gondolsz a videókról? És ezekről a hagyományos szakmáról? Te hordasz kalapot?

Videó a kalapos mesterről:

Videó a hangszerkészítőrről:

 

 

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!