Cuki oroszlánkölyök testközelből

Fotó: Will Burrard-Lucas

A vadállatokat veszélyes megközelíteni, pedig az igazán izgalmas természetfotók mindig közelről készülnek. Egy amerikai testvérpár kitalálta a megoldást: távvezérelt autóra szerelték a fényképezőgépet. Az oroszlánok is élvezték az új játékszert, de még mennyire!

Elcsépelt mindig Robert Capa népszerű (talán egyetlen igazán ismert) mondását idézni, hogy “ha nem elég jók a képeid, akkor nem voltál elég közel”. Pedig így van, és nehéz nem idézni a fotós szakmának ezt az alapszabályát. Nem véletlenül próbálnak a fotóriporterek mindig – akár egymással közelharcot vívva is – minél közelebb kerülni a témához, ezért kockáztatják az életüket haditudósítók, és ezért használnak annyi féle távvezérelt fényképezőgépet jégkorong kapuban, autóversenyen,  atlétika versenyeken, és még megannyi helyen. Na és persze a természetfotózásban is.

Fotó: Will Burrard-Lucas

A BeetleCam színre lép
Will Burrard-Lucas és testvére Matt módszerében az önjáró képesség az igazán újszerű. Az RC autó alvázára szerelt kamerát oda küldik, ahova csak szeretnék. A testvérpár megoldásáról külföldi lapok (Engadget, Gizmodo, The  Telegraph, Pixiq, PetaPixel 1, 2, 3, Digital Photography School, TreeHugger, stb) mellett egyre több magyar oldal is beszámol (Haérdekel, Technet, stb). Persze a terepmintás álca nem mindig elég a klíváncsiskodó vadállatok ellen. Főleg, ha azok mozgásban is látják az új betolakodót. Előfordult, hogy az oroszlánok is megpofozgatták, vagy akár meg is akarták kóstolni.

Fotó: Will Burrard-Lucas

Viszontagságok a szavannán
Mint honlapjukon elmesélik, az első 2009-es kísérlet vegyes eredményekkel járt. Már az első próbálkozás is lélegzetelállító képeket eredményezett, de az egyik fényképezőgép teljesen megsemmisült, és a BeetleCam is majdnem odalett, mikor az oroszlánok “barátkozni” kezdtek vele.
Két évbe telt a projektet (és az eszközöket) újra felépíteni, hogy újult erővel és tapasztalatokkal vágjanak a 2011-es projektbe. Rögtön az előző út fő ellenfeleire, az oroszlánokra készültek, és az egyik BeetleCamet külön páncélzattal látták el. Ezen az út végére számos mancs, fog és karom nyom gyűlt össze. Mint élménybeszámolójukban írják, az út végére a páncélzatot összetartó csavarok is kilazultak, sőt egy kerekét is elhagyta a szerkezet, ami csak felbátorította a szerkezeten rajtaütő oroszlánkölyköklet, de ezúttal mégis (viszonylag) épségben, és hiánytalanul hazavihették a teljes felszerelést.

Fotó: Will Burrard-Lucas

Meg is vásárolható
A fejlesztés során egy második járművet is készítettek. Az 1Ds mark III full-frame fényképezőgép köré épített szerkezetet több extrával is ellátták. A kisautó alvázra szerelt fényképezőgép már nem csak távvezérléssel közlekedett, de dönthető is volt, és a zoom is kezelhető a távolból, sőt a képek WiFin történő továbbítására is nyújt lehetőséget, sőt a legújabb változatot már egy videokamerával is felszerelték, hogy a szerkezet kalandjait mozgó felvételen is megörökíthessék. Az immár sikeresnek mondható vizsgát tett BeetleCam mark II pedig honlapjukon már meg is vásárolható a két ötletgazdától. Az alap modell ára mindössze £1250 (kb. 440 ezer forint), amit igény szerint egyedileg szívesen tovább tunningolnak szinte bármilyen extrával.

Érdemes megnézni videó felvételüket a BeetleCam kalandjairól, és pláne megnézni a többi fotót a honlapjukon:

BeetleCam is Back Teaser from Will & Matt Burrard-Lucas on Vimeo.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!