A Nokia profi kamerás mobilja

Nokia Lumia 1020

Nokia Lumia 1020

Új irányba tereli a kamerás mobil gyártást a Nokia. Legújabb Windows Mobile 8 rendszerű okostelefonjuk, a Lumia 1020 Zeiss lencsékkel és 41 megapixeles érzékelővel fotózik.

A Nokia jócskán eltérő irányt választott a konkurenseihez képest. Ráadásul a fotós képességek jelentős fejlesztése nem tűnik egy rossz iránynak. Hiszen egyre nagyobb divat a mobilfotózás, egyre inkább a fotózással próbálja minden cég eladni a mobilokat és van is mit fejleszteni ezen a téren, nem csak a felhasználói élményben, hanem a technikai minőségben is.
Azt majd meglátjuk, hogy ez a fejlesztési irány és a Windows Mobile 8 rendszer elegendő lesz-e a Nokia sikeréhez. Korábban Pureview 808 néven már volt egy hasonló próbálkozása a cégnek, a korlátozott képességű Symbian operációs rendszerű telefon viszont a nagy felbontás ellenére sem aratott elsöprő sikert. Most a Windows Mobile platformon próbálják újra eladni a korábban már bemutatott koncepciót, de nem lepne meg, ha egy következő nekifutásra még az Android rendszerrel is megpróbálkoznak a gyártó, ha netán a Windowsos változat sem hozná a tőle elvárt sikert. Arra viszont kíváncsi leszek, hogy a konkurensek merre tudnak és próbálnak majd továbblépni, és a legnagyobb kérdés, hogy a számháborún kívül lesz-e más lehetőségük?

Nokia Pro camera - Lumia 1020

Nokia Pro camera – Lumia 1020

Fényképezz, mint egy profi
Ezzel a már sokszor felhasznált szlogennel reklámozza a Nokia az új kamerás mobilt. Persze ez most sem sokkal több hangzatos szlogennél. Az új Lumia 1020 fotó szoftverét egyszerűen csak Nokia Pro Camera néven emlegetik. Újszerű felületet kaptak a manuális korrekciók, amikkel viszonylag egyszerűen és talán kényelmesen szabályozható az expozíció, fehéregyensúly, ISO és manuálisan állítható az élesség is. Látszólag az új kezelőfelület érdekes, de hogy mennyire jól használható, az nyilván egyéni ízlés függő.

Camera Grip for Lumia 1020

Camera Grip for Lumia 1020

A telefonhoz árulni fognak egy speciális kiegészítőt, ami fényképezőgépszerűbb kialakítást kölcsönöz majd a gépnek, markolat és exponáló gomb van rajta, illetve ha már megnő miatta a mérete, akkor egy nagyobb akku és egy állványmenet is került bele.

Szupernagy felbontású mobil
41 megapixeles érzékelő került bele és a sajtóanyag szerint 7712 x 5360 (41 megapixel) felbontású képeket készít. Az eddig fellelt teszt képek között viszont a legnagyobb felbontás csak 7712 x 4352 (33 megapixel). Mivel azonban az ilyen nagy felbontású képek elküldése, megosztása és letöltése is időigényes volna, így a telefon automatikusan készíti minden fotóból egy 3072 x 1728 (5 megapixeles) változatot is. Ezt azonban nem csak egyszerű átméretezéssel végzi, hanem egy különleges feldolgozó algoritmussal dolgozva interpolálja a nagy felbontású fotó képpontjait. Hetesével átlagolja őket és így szuperpixeleket generál, amik a gyártó ígérete szerint lényegesen nagyobb részletgazdagságot, érzékenységet és kisebb képzajt garantálnak.
Sokak szerint problémát okozhat majd a tárkapacitás is – főleg sok nagy felbontású képpel. A telefon ugyanis gyárilag 32 GB beépített memóriával rendelkezik, ami egyáltalán nem bővíthető semmilyen kártyával. Ez pedig szűkös kereteket jelenthet a más készülékek felbontásának többszörösével dolgozó kamerának, ami ráadásul még egy kisebb képet is tárol minden fotóból.

Teszt képekért katt a képre!

Teszt képekért katt a képre!

A termék honlapja szerint a Nokia a zoomolást is újra feltalálta. Természetesen ezt is a nagy felbontású érzékelőre alapozva. Mint írják, utólag szabadon belenagyíthatsz a képbe, sőt el is forgathatod. Szemben a hagyományos digitális zoommal, mikor egyre nagyobb pixel hegyek rajzolódtak ki a képernyőn, a Nokia a kép felbontását csökkenti zoomoláskor, ami lényegében nem más, mint a kép utólagos megvágása. Erre persze a 41 megapixeles érzékelő bőven ad mozgásteret a telefonnak és felhasználókának.
A készülék kamerája egy nagy fényerejű hat lencsés Zeiss optikával működik, az optikai képstabilizálást pedig a szenzor mozgatásával oldotta meg a gyártó. A beépített villanó LED helyett a fényképezőgépeknél szokásos Xenon izzós megoldással készült, hogy minél jobb megvilágítást biztosítson.

Tesztfotókért katt a képre!

Tesztfotókért katt a képre!

A világ legjobb fotós mobilja
Az Origo kikiáltotta az új készüléket a világ legjobb fotós mobiljának. Az Fstoppers cikke ezzel szemben inkább azt hangsúlyozza, ami a legtöbb hír kommentjeiben is megjelenik, hogy hiába az őrült nagy, az eddigi DSLR rekorder Nikon D800-at is megszégyenítő felbontás, ha mindezt egy parányi chipre zsúfolják, amivel aztán szoftveresen trükköznek.
A első hivatalos teszt képek alapján megoszlanak a vélemények, hogy mennyire forradalmi az új mobil képminősége. Sokak szerint egyértelműen látszanak a Lumia 1020 előnyei és kenterbe veri az eddigi mobilfotókat. Mások szerint viszont ezeken a képeken is egyértelműen látszik, hogy mobillal készültek, csak ezek most nagyobb felbontású mobilfotók.

A Nokia Lumia 1020 július végétől lesz kapható Amerikában, az AT&T-nél vállalt két éves hűség keretében 299 dollárért. Magyarországi megjelenésére még várnunk kell.

Nézd meg a hivatalos teszt fotókat és írd meg, hogy te mit gondolsz a 41 megapixeles új Lumia 1020-ról?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!