Késik a Nikon D4 megjelenése

IamLate-NikonD4

Késik a Nikon D4

“Apróbb firmware hiba” miatt késik a Nikon D4 jövő hétre tervezett megjelenése. Március közepéig nem látjuk a polcokon az új profi gépet.

Alig egy nappal a sokak által talán még a D4-nél is jobban várt D800 bejelentése után tette közzé a NikonRumors, hogy a Nikon késlelteti az új csúcsgép piacra dobását. Az angol nyelvű pletykalap sem rendelkezik a dologról sok információval. Mindössze annyit közölnek, hogy a február közepére tervezett megjelenéshez szükséges gépek első szállítmánya egy hónappal később érkezik.
A lap forrásai szerint a késlekedés hatása globális, vagyis nem csak az USÁ-ba érkező szállítmányokra vonatkozik, hanem a világ minden országára egyaránt érvényes. Az első gépek tehát március 15-e előtt nem érkeznek meg sehova, Magyarországon pedig a nemzeti ünnep miatt még későbbre csúszhat a megjelenés (különösen, mivel március 15-e csütörtökre esik, így csak a négy napos hosszú hétvége után kezdődik majd újra a munka mindenhol). Persze arra sincs garancia, hogy ha az Amerikai megjelenés nem a magyar nemzeti ünnepre esne, akkor boltokba kerülhetne aznap a termék.

A hiba állítólag a firmwareben van

A hiba nem mechanikai
A NikonRumors azt is tudni véli, hogy a késlekedés oka nem mechanikai eredetű, hanem a gép firmwarében találtak hibát. Ez a magyarázat csak azért furcsa, mert a firmware könnyű szerrel frissíthető lenne akár házilag is. Így az új firmware-t ráérnének leprogramozni míg a gépekkel megrakott konténerek átutazzák a világ óceánjait, a szoftver frissítés pedig – ahogy általában lenni szokott – letölthető lenne az Internetről.
A japán gyártó tehát kerülni akarja a hibából eredő presztizs veszteséget. Viszont ha olyan súlyú a hiba, hogy egy hónappal el kell halasztani a megjelenést, akkor annyira mégsem lehet kis gond, mert nem akarják, hogy a hibára fény derüljön. Így az sem kizárt, hogy a hiba mégsem szoftveres eredetű, és azért kénytelenek elhalasztani a küldemény kihajózását, mert a hibát nem lehetne egyszerű firmware frissítéssel orvosolni, hanem magukat a gépeket kell még a szállítás előtt (minimum) átnézniük. Persze mindez csak találgatás, az igazságot pedig talán sosem fogjuk megtudni.

Annyi biztos, hogy a Nikon profi termékei még nem heverték ki a cunami által elszenvedett károkat. Előbb a földrengés és szökőár tépázta meg a profi eszközeik gyártását, és rövid idővel később már a készleteiket is, majd a fukushimai erőmű hatására voltak sugárszennyezettségi problémák is. Most pedig ez a gikszer nehezíti, hogy végre mindenki önfeledten örüljön az új termékek megjelenésének.

Minden esetre kellemetlenül indul a D4 megjelenése. Főleg mivel így a Nikon teljesen el is veszítheti parányi lépés előnyét, hiszen a Canon is márciusra ígérte az 1DX érkezését.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!