Új objektív típussal ünnepli a Nikon a 70 milliomodikat

A Nikon elkészítette 70 milliomodik objektívét, amit egy új típus bejelentésével ünnepeli. Bemutatták a AF-S Nikkor 24–85mm f/3.5–4.5G ED VR objektívet.

A 70 millió Nikon objektívről és az új középzoomról a cég közleménye ír bővebben.

A cserélhető objektíves Nikon fényképezőgépekhez készülő NIKKOR objektívekből összesen 70 millió darab készült 

Hollandia, Amszterdam, 2012. június 14. A Nikon bejelentette, hogy a cserélhető objektíves fényképezőgépekhez 2012. június elejéig összesen 70 millió NIKKOR objektívet gyártott. Ez a szám ötmillióval több, mint a 2011 októberében elért 65 millió. Ezenkívül a Silent Wave Motor (SWM), a Nikon által kifejlesztett automatikus élességállítású motor technológiájú AF-S objektívek darabszáma elérte a 30 milliót.

A Nikon a 2011. év és a 65 milliós mérföldkő óta is folyamatosan fejleszt új termékeket a NIKKOR márkanév alatt, és négy, egyszerű formatervű, több színben kapható 1 NIKKOR objektívet is bemutatott a kompakt és könnyű Nikon 1 J1 és a Nikon 1 V1 AC-IL rendszerű fényképezőgépekhez – ezek a Nikon 1 sorozat első két modelljei. A Nikon továbbá útjára indította az új, FX formátummal kompatibilis NIKKOR objektíveket is, amelyek teljes mértékben hasznosítják az olyan nagy teljesítményű fényképezőgépekben rejlő lehetőségeket, mint az új D4 (amely a D-SLR fényképezőgépek zászlóshajója) vagy a 36,3 millió képpont felbontású D800 és D800E D-SLR modellek.

Harminc millió SWM-technológiájú NIKKOR objektív
A Silent Wave Motor, vagy röviden SWM a Nikon által kifejlesztett, ultrahangos, automatikus élességállítású motor. A Nikon SWM technológiája az „utazó hullámokat” alakítja át forgási energiává az élességállításhoz. Ezáltal az automatikus élességállítás különösen lágy, halk és kényelmes lesz. Az első olyan objektívek egyike, ahol a Nikon az SWM technológiát alkalmazta, az 1996-ban bemutatott Ai AF-S NIKKOR 300mm f/2.8D IF-ED volt. Azóta összesen 58* különféle objektív kapta meg az SWM technológiát az ultra nagy látószögűtől a szupertelefotó DX és FX formátumú objektíveken át a zoomobjektívekig, sőt még mikroobjektívekbe is beépítették. A jelenleg gyártott NIKKOR objektívek 90%-a rendelkezik a technológiával.

*A jelenleg (2012. június 14.) elérhető, SWM technológiájú NIKKOR objektívek száma összesen.

A NIKKOR márka
A NIKKOR a Nikon objektívek márkaneveként a nagy teljesítményű, kiváló minőségű SLR-objektívek szinonimájává vált. A NIKKOR név úgy alakult ki, hogy hozzáadták az „R” betűt a „Nikko” szóhoz – a névadás idejében ez bevett gyakorlat volt a fényképészeti objektívek elnevezésében –, mely a Nippon Kogaku K.K. latin betűs rövidítése. 1933-ban Aero-NIKKOR néven mutatták be a légi fényképezéshez használt nagy formátumú objektíveket.

A NIKKOR mindig egy lépéssel saját kora előtt járt. Az 1968-ban bemutatott, SLR-fényképezőgépekhez készült OP Fisheye-NIKKOR 10mm f/5.6 halszemoptika a világ első, aszferikus objektívelemeket tartalmazó objektívje volt. A legújabb SLR-fényképezőgépekhez készült NIKKOR objektívek továbbá több, a Nikon saját fejlesztésű csúcstechnológiáját is hasznosítják, beleértve a Nanokristály bevonatot, amely gyakorlatilag számtalan hullámhossz esetén megszünteti az objektívelemek közötti belső tükröződéseket.
A Nikon SLR és Nikon 1 rendszerű fényképezőgépekhez készült aktuális NIKKOR objektívek gazdag választékban érhetők el: a halszemoptikák, a szuper nagy látószögűtől a szuper telefotóig terjedő objektívek, a mikroobjektívek és a perspektivikus torzítás szabályozására képes (PC-E) objektívek.

A Nikon új objektívet mutatott be: AF-S NIKKOR 24–85mm f/3.5–4.5G ED VR

Hollandia, Amszterdam, 2012. június 14. A Nikon ma új, FX formátumú, 24-85 mm-es gyújtótávolság-tartományú, kompakt szerkezetű és rázkódáscsökkentéssel ellátott zoomobjektívet mutatott be. A nagy látószögtől a telefotóig terjedő tartománynak és a könnyű váznak köszönhetően nagyszerű választás az FX formátumú fényképezőgépek felhasználóinak, ha olyan sokoldalú objektívet keresnek, amely nem ismer kompromisszumot a képminőség terén.

Zurab Kiknadze, a Nikon Europe objektívekért, kiegészítőkért és szoftverekért felelős vezetője a következőket mondta: „Az objektív célja, hogy kombinálja a nagy gyújtótávolság-tartományt a kompakt, ám strapabíró vázzal, anélkül hogy feláldozná azt a képminőséget, amelyet a modern Nikon D-SLR rendszerek nyújtanak. Az objektív a Nikon kedvező árú és sokoldalú, FX formátumú NIKKOR zoomobjektívjeinek családját gazdagítja. Remek választás azoknak a Nikon-felhasználóknak, akik könnyedén szeretnének számos helyzetben fényképezni.”

Sokoldalú
A 24-85 mm-es NIKKOR objektív úgy készült, hogy az FX formátumú zoomobjektív ellenére különösen kompakt legyen. Ideális azok számára, akik egy könnyen hordozható objektívet szeretnének, amely a mindennapi élet pillanatainak és témáinak számtalan helyzetében használható. A sokoldalú 24-85 mm-es tartomány könnyedén lefedi a legtöbbet használt gyújtótávolságokat: a távolságtól függően a tájképtől a portrékig objektívcsere nélkül készíthet fényképeket.

Éles és biztos
A sokoldalú tartományt kiegészíti a Nikon második generációs rázkódáscsökkentő rendszere (VR II) is, lehetővé téve, hogy a nagyítási tartományon belül mindig élesek legyenek a kézből készített felvételek, különösen amikor a tartomány telefotó felé eső részét használja. A VR II lehetővé teszi, hogy akár négy lépésközzel hosszabb záridővel fényképezzen, így kevés fényben is eredményesebben használható az objektív.

A Nikon Super Integrated Coating bevonat gondoskodik a kiváló színvisszaadásról, az extra-alacsony fényszóródású (ED) üveg és a három aszferikus lencsetag pedig garantálja a lélegzetelállító élességet és kontrasztot még maximális rekesz mellett is.

Kicsi és könnyű
Az objektív nagyszerű egyensúlyt kínál méret, tömeg, ár és képminőség terén, a váza pedig időjárásálló. A precíziós NIKKOR objektív, a széles gyújtótávolság-tartomány és a könnyű szerkezet kombinációjának köszönhetően igazán jó választás azoknak, akik sokat utaznak.

Az objektív mellékelt tartozéka egy CL-1118 típusú objektívtok és egy HB-63 napellenző.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!