Nikon gépet csak Nikon szerviz javíthat!

Fotó: Chipworks

Fotó: Chipworks

Szigorít a Nikon a szervizelési feltételeken és megszünteti a független szervizek alkatrész utánpótlási lehetőségeit. A cél, hogy fényképezőgépeiket csak a hivatalos szakszervizek javíthassák.

A NikonRumors tegnap tette közzé azt a hivatalos levelet, amit az amerikai Nikon márkaképviselet küldött ki minden független fényképezőgép szerviznek. Ebben tájékoztatják őket, hogy az alkatrész rendelések lehetősége 180 napon belül megszűnik, és addig is csak a már megrendelt és kifizetett alkatrészek kiszállítását vállalják.
A gyártó által hivatalosan jóváhagyott szakszervizek számára továbbra is zavartalan alkatrészellátást ígér a gyártó amerikai képviselete.

Hivatalos Nikon levél

Miért jó ez?
A Nikon érvelése szerint a gépek egyre növekvő bonyolultsága és a javításhoz nélkülözhetetlen egyre komolyabb szerszám, eszközpark illetve szakértelem miatt szükséges ezt a lépést meghozniuk.

Elégedetlenség
A NikonRumors oldal kommentjei között viszont sorra panaszkodnak az amerikai Nikon felhasználók, hogy a Nikon szervizei eddig is lassan reagáltak. Van aki egyenesen 3-4 hónapos javítási időket emleget (ebben arrafelé általában az is benne van, hogy az eszközöket nem személyesen viszik be a távoli szervizbe, hanem futárral, vagy postai úton juttatják el, de a vásárlói élmény szempontjából ez majdnem közömbös). Szerintük a változás miatt nem csak a szervizek forgalma, hanem ezek a várakozási idők is jelentős mértékben tovább nőhetnek.

Az optimistább kommentelők bíznak benne, hogy az általuk favorizált, és gyorsan reagáló szervizek is megszerzik majd a szükséges jóváhagyást a Nikontól, így továbbra is megmarad az alkatrész utánpótlás is, illetve a gyors és megbízható szerviz szolgáltatás is. Kérdés persze, hogy milyen többletköltségekkel járhat ezeknek a szervizeknek és ezáltal az ügyfeleknek is a bolt Nikon által jóváhagyott szervizzé minősítése.
Ugyanakkor vannak, akik a tröszt ellenes törvényeket emlegetik, mivel szerintük ez a gyártói monopóliummal való visszaélés, amit minimum kivizsgálniuk illene az illetékes hatóságoknak.

És eközben Magyarországon…
Az MLZphoto blog utána járt a Nikon Magyaroszágnál, akiktől azt a felvilágosítást kapta, hogy Európában eddig sem volt szokás a független szervizek ellátása alkatrésszel. A blog kiemeli a magyar márkaképviselet válaszából, hogy “A Nikon fényképezőgépek szervizelését kizárólag hivatalos Nikon szakszervizek végezhetik és végzik.”

Az MLZphoto szerzője a Facebookon azt is megosztotta, hogy a magyar szervizvezetővel folytatott beszélgetésből az is kiderül, hogy “nem véletlenül nem adnak el olyan alkatrészt, amihez a gépek megbontására van szükség. rengeteg fusera munka által kinyírt gép végzi náluk..”

Több magyar kolléga tett már nálam észrevételeket a Nikon hazai szervizével kapcsolatban, amiről a Nikon Magyarország képviselőjével is beszélgettem már. Most itt a remek alkalom, hogy mindenki kifejtse a kommentekben a véleményét.

Te mit gondolsz az amerikai döntésről, és mik a tapasztalataid a Nikon szervizeivel?

Readers Comments (11)

 1. János Csárdi-Braunstein 2012.01.17. @ 16:12

  Ha a hivatalos, akkreditált szerviz maradhat (és ez nem egy zártkörű klubb 🙂 ), akkor én nem látom miért lenne rossz. Autóiparban is ilyesmi van.

 2. Mivel itthon eddig is csak a pocsék Nikon márkaszervízbe lehetett vinni a gépet, ami nem csak lassú, de kritikán aluli a munkájuk, így az amerikai döntés szerintem minket semmilyen módon nem érint. Ennél rosszabbul nem dolgozhatnak már… max., ha egyáltalán nem is dolgoznak.
  Szerencsére találtam más megoldást. Inkább elküldöm az osztrákoknak, ők TÉNYLEG elvégzik a munkát és a postázással együtt is gyorsabbak az itthoni szervíznél.

  • Eltört a Nikon D3100 gépem LCD-je… miért pocsék a magyar márkaszervíz?
   Tudnál segíteni, hogy hova érdemes küldeni?

  • Nekem 2 és fél hónap után elküldték a garanciálisan beadott objektívem – hibásan, másnap vissza kellett vinnem. Előttem egy nő reklamált magáűból kikelve, neki a munkkaeszközéhez hozzá sem nyúltak az ígért időre, nem hogy elkészült volna…
   Szóval: hogy kell kiküldeni Ausztriába? Nagyon érdekelne ez az info, talán többeket is, előre is köszönöm!

   • Én legalább elsőre biztos, hogy keresnék rá időt és inkább személyesen vinném ki, már csak azért is, hogy lássam mennyiben más a kinti ügyfél kezelés, meg hogy személyesen megbeszéljem velük, hogy máskor hogyan tudom kiküldeni, mik a javaslataik, kéréseik. Persze valószínűleg ezekről emailben is szívesen adnak tájékoztatást – németül és angolul biztosan, de az osztrákok esetében még a magyaron sem lepődnék meg.
    ,-))

   • Üdv!

    Írtam az ausztriai Nikon szervíznek ( Office@nikonservice.at ), hogy mi a problémám és tudnak-e segíteni. (angolul) Visszaírtak, leírták a részleteket. Nekem John Burger válaszolt és nagyon segítőkész volt. Ha jól emlékszem, a postázásokkal együtt volt annyi idő, amennyit az itthoni Nikon szervíz a munkával “töltött”.

    Megkérdeztem, hova küldjem és az aláírásukban található címet javasolták: Nikon ServicePoint
    2514 Traiskirchen, Josef Ferschner Str. 19

    Javaslom, hogy küldés előtt mindenképpen vedd fel velük a kapcsolatot, hogy semmi gond ne merüljön fel és előre tudd, mi fog történni.

 3. A márkaszerviz drága. Ez tény, nem is akarják, hogy olcsó legyen, vegyél inkább újat. Erre még szép kivétel a DSLRek zárcseréje, elméletileg megcsinálják. Általában nem is akarják megjavítani a dolgokat. Bütykölő vagyok, aféle ezermester, gondolok egyet, szétszedek bármit. Van, hogy új készüléket kapok szét (nincs két órája, hogy kifizettem), mert nem működik, általában banális gyártási hibája van. Volt rá eset, hogy a tápcsatlakozó nem volt rádugva a készülékházon belül. Van, hogy már leírt eszközökbe lehelek lelket, amik akár, még aktuálisan is értékesek. A fényképezőgép se ördöngösség, hétköznapi ember szét tudja szedni. A gondok, levákumolt, gázzal töltött rendszereknél kezdődik. Pár csavarhúzó, egy kis kézügyesség, némi tapasztalat, esetleg egy nagyító, és már szerelheted is a fényképezőt. A fényképezőnél sokkal rosszabb hétköznapi eszközök vannak, a leglehetetlenebb csavarfejek, ragasztott házak, gyenge pöckök, mind azért, hogy ne javítsa senki. Nem tartom valószínűnek, hogy a hazai szervizbe küldeném a gépem zárcserére, várható, hogy rendelek magamnak zárat, és exponálógombot, ha eljön az ideje magam cserélem ki. Tisztában vagyok vele, hogy ezért ripityára kell szedni a gépet, de nem lehetetlen feladat, nem rettent el. A probléma inkább, hogy az interneten árult pótalkatrészek, amik általában távolkeletről jönnek, honnan vannak. Legyen inkább lerendelhető, az európai terjesztőközpontól normál postával a csere alkatrész, becsomagolva, normál áron. Akkor az ember tudná, hogy igen, amit berakok az gyári, normálisan fog dolgozni, nem pedig valami kínai utángyártott.

 4. Nikon = D700 zár 45+áfa  D700 elmálló gumi burkolat a vázra 18500+áfa, Csúcstechnológiás mechanika kontra silány kiegészítő arányaiban hajmeresztő áron.

 5. Mindless, egyre több ismerősöm így jár el…

 6. Amúgy ha felzárkóznak ehhez, és nem érzed kiszolgáltatottnak magad hanem kiszolgáltnak akkor nincs gond. Indíthatnának PRO klubot fotósoknak minimális  klubtagsági díjjal és az azzal járó előnyökkel, pl munkaeszközt 3 nap alatt megjavítunk és nem 3 hét alatt. Hajrá Nikon.hu 🙂

 7. Sziasztok ! Hol Nikon márkaszerviz ?? Garanciális javítás lenne ,,köszi

Comments are closed.