Nikon gépet csak Nikon szerviz javíthat!

Fotó: Chipworks

Szigorít a Nikon a szervizelési feltételeken és megszünteti a független szervizek alkatrész utánpótlási lehetőségeit. A cél, hogy fényképezőgépeiket csak a hivatalos szakszervizek javíthassák.

A NikonRumors tegnap tette közzé azt a hivatalos levelet, amit az amerikai Nikon márkaképviselet küldött ki minden független fényképezőgép szerviznek. Ebben tájékoztatják őket, hogy az alkatrész rendelések lehetősége 180 napon belül megszűnik, és addig is csak a már megrendelt és kifizetett alkatrészek kiszállítását vállalják.
A gyártó által hivatalosan jóváhagyott szakszervizek számára továbbra is zavartalan alkatrészellátást ígér a gyártó amerikai képviselete.

Hivatalos Nikon levél

Miért jó ez?
A Nikon érvelése szerint a gépek egyre növekvő bonyolultsága és a javításhoz nélkülözhetetlen egyre komolyabb szerszám, eszközpark illetve szakértelem miatt szükséges ezt a lépést meghozniuk.

Elégedetlenség
A NikonRumors oldal kommentjei között viszont sorra panaszkodnak az amerikai Nikon felhasználók, hogy a Nikon szervizei eddig is lassan reagáltak. Van aki egyenesen 3-4 hónapos javítási időket emleget (ebben arrafelé általában az is benne van, hogy az eszközöket nem személyesen viszik be a távoli szervizbe, hanem futárral, vagy postai úton juttatják el, de a vásárlói élmény szempontjából ez majdnem közömbös). Szerintük a változás miatt nem csak a szervizek forgalma, hanem ezek a várakozási idők is jelentős mértékben tovább nőhetnek.

Az optimistább kommentelők bíznak benne, hogy az általuk favorizált, és gyorsan reagáló szervizek is megszerzik majd a szükséges jóváhagyást a Nikontól, így továbbra is megmarad az alkatrész utánpótlás is, illetve a gyors és megbízható szerviz szolgáltatás is. Kérdés persze, hogy milyen többletköltségekkel járhat ezeknek a szervizeknek és ezáltal az ügyfeleknek is a bolt Nikon által jóváhagyott szervizzé minősítése.
Ugyanakkor vannak, akik a tröszt ellenes törvényeket emlegetik, mivel szerintük ez a gyártói monopóliummal való visszaélés, amit minimum kivizsgálniuk illene az illetékes hatóságoknak.

És eközben Magyarországon…
Az MLZphoto blog utána járt a Nikon Magyaroszágnál, akiktől azt a felvilágosítást kapta, hogy Európában eddig sem volt szokás a független szervizek ellátása alkatrésszel. A blog kiemeli a magyar márkaképviselet válaszából, hogy “A Nikon fényképezőgépek szervizelését kizárólag hivatalos Nikon szakszervizek végezhetik és végzik.”

Az MLZphoto szerzője a Facebookon azt is megosztotta, hogy a magyar szervizvezetővel folytatott beszélgetésből az is kiderül, hogy “nem véletlenül nem adnak el olyan alkatrészt, amihez a gépek megbontására van szükség. rengeteg fusera munka által kinyírt gép végzi náluk..”

Több magyar kolléga tett már nálam észrevételeket a Nikon hazai szervizével kapcsolatban, amiről a Nikon Magyarország képviselőjével is beszélgettem már. Most itt a remek alkalom, hogy mindenki kifejtse a kommentekben a véleményét.

Te mit gondolsz az amerikai döntésről, és mik a tapasztalataid a Nikon szervizeivel?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!