Politikai harmónia ironikus felhangokkal

Készülődik a politikai harmónai

A karácsony előtti napon jelent meg egy hangulatos kis anyag, amihez nekem is van némi közöm. Kár, hogy a magyar szeretet ünnep körüli aktuálpolitikai helyzet meglehetősen furcsa idézőjelek közé teszi ezt az amúgy kifejezetten karácsonyhoz illő anyagot, és a címében szereplő politikai harmónia kifejezést méginkább.

Disszonáns ünnep Budapesten
Nyilván a prágai központú TOL magazin szerkeszői nem is sejtették, hogy milyen érdekesen alakul nálunk a politikai hangulat így karácsonykor. Ezért aztán kényelmesen 23-ára időzítették a karácsonyhoz amúgy normál esetben nagyon is illő Politikai harmónia című anyagot, majd kiírták, hogy ők december 24-január 1 között ünnepi szabadságon vannak.
December 23-án én épp a Parlament előtt fényképeztem, ahogy a rendőrök elviszik az LMP-s képviselőket (és a demonstrációjukhoz társult egyéb politikusokat), mikor üzenetet kaptam, hogy megjelent egy már jó ideje készülő multimédia anyagom. Az időzítést épp csak ironikusnak éreztem, viszont mikor az Országgyűlés Sajtó Osztályától megjött a szokásos évi karácsonyi jókívánságuk, azt az adott helyzetben már inkább cinikusnak. Az éhségsztrájkoló tévések kirúgását pedig már nem csak én és nem csak kicsit éreztem szarkazmusnak az egyébként képmanipulációs etikai ügyet elmaszatoló MTVA vezetésétől.
Bár ezek magukban is mind fontos kérdések, a blogom igyekszem politika mentesen tartani. Ezért nem is szoktam általában feltölteni minden pártgyűlésről és demonstrációról képeket, amire csak elmegyek. Sőt többek közt ezért is szimpatizáltam nagyon a jelen írás igazi témáját jelentő történettel. De nehéz, sőt szinte értelmetlen is arról az aktuálpolitikai környezettől függetlenül beszélni.

Political Harmony a Transitions Online oldalán

A politikai harmónia
Igazából a magyar sajtót szinte egyáltalán nem érdekelte az amúgy nagyon kedves, és pozitív kezdeményezés, hogy a parlamenti képviselők politikai csatározásaik közepette foglalkoznak mással is. Történetesen énekelnek, nagyon szépen. Fellépéseik bevételét pedig jótékony célra fordítják.
A Szená-torok kórus idén ünnepelte fennállásának tizenötödik évét, ennek alkalmából ünnepi koncertet rendeztek az Országházban. Itt készítettük Peter Murphy újságíró kollégámmal az első közös multimédia anyagunkat, amit a kelet-közép európai régió politikai, társadalmi és gazdasági ügyeivel foglalkozó Transitions Online örömmel közölt le.

Sajnos idő közben a TOL cikke már csak előfizetők számára hozzáférhető (bár meg tudom érteni a fizetős falak használatát is), így a linkek már csak udvariasságból maradnak itt a blogban. Az általunk készített audioslideshow alább megtekinthető.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!