Jobs bronz szobra szemmel tartja a Microsoftot

Kattints a képgalériáért!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Múlt héten végeztek az elhunyt Apple vezér bronz szobrának utolsó simításaival is, és felállították végleges helyén, a Graphisoft Parkban. Steve Jobs szobra a Graphisoft székháza előtt áll, és szemmel tartja a Microsoft magyarországi székházát.

Mint megtudtam, az elhelyezésben a Microsoft épület nem volt tudatos elem, a helyválasztás legfőbb szempontja az volt, hogy a Graphisoft épület előtt álljon, illetve, hogy az épületbe érkezők mind gyalogosként a járdáról, mind a parkolóból egyaránt jól láthassák.
A szobor egyelőre fehér lepel alatt áll, csak néhány szerencsés arrajáró csíphette el végső formájában, miközben múlt héten felállították. A hivatalos leleplezésre a héten kerül sor, amikor ország-világ megpillanthatja majd, hogy fest a Jobs szobor végleges formájában, végső helyén.

Galériáért kattints a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A Graphisoft Park vezetése megkért, hogy ne publikáljam a szobor végső helyén készült képeket, így egyelőre csak így, lepelbe burkolva mutatom meg. Azt viszont elárulhatom, hogy a végső felületkezelés után már nem is hasonlít annyira a StarWars filmek C3PO-jára, amivel sokan vádolták az elsőként megjelent  Reuters képriport, majd a később készült MTI képek alapján.
A szoborbronz egyik jellegzetes tulajdonsága, hogy természetes színe sárgás, azonban a szabad levegőn szén-dioxid, pára és oxigén hatására felületén patina réteg keletkezik, ettől színe megváltozik. Ezt a folyamatot a készítés során különféle vegyianyagokkal felgyorsítják, hogy a szobor más színt kapjon, illetve, hogy a további korroziótól is megvédjék.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!